HISTORIE..CZ
Normalizace

Dobrovolný Bureš

V archivu slovenského Ústavu paměti národa objevili historici – jak zveřejnil server Seznam Zprávy – nový dokument, který podporuje zjištění, že český premiér Andrej Babiš byl oprávněně v osmdesátých letech 20. století veden jako agent Bureš pod evidenčním číslem 25085. Jde o statistickou kartu, kterou StB zakládala na každého, kdo se z nějakého důvodu dostal do jejího hledáčku. Karta podle slovenských expertů zapadá do kontextu dokumentů, jež byly dosud nalezeny o spolupráci Andreje Babiše s StB. Může být překvapením, že se našla až teď, nicméně je to možné. Estébáci po pádu socialismu v listopadu 1989 spoustu dokumentů zničili a archivy zanechali v totálním nepořádku.

Andrej Babiš se snaží před soudy vyvrátit své agentství už od roku 2011 tvrzením, že nikdy žádný závazek StB nepodepsal. A protože se jeho podpis spolupráce nedochoval, snaží se historici najít dokumenty, které by Babišovu spolupráci doložily mimo jakoukoli pochybnost. Nalezená statistická karta však nepřináší nic, co bychom nevěděli.

Zájem médií vzbudila poznámka v kartě, že Babiš byl získán na základě dobrovolnosti. Zní to jako pádný důkaz, ale estébáci se řídili předpisem, že každý domácí donašeč se musí ke spolupráci rozhodnout dobrovolně. A podle jednoho z největších znalců dokumentů StB Radka Schovánka zapisovali estébáci jako dobrovolné spolupracovníky i ty, které získali nátlakem, vydíráním a kompromitujícími materiály.

Nález karty jen doplňuje důkazy v dnes již rozhodnuté partii.

Nález karty tedy jen doplňuje důkazy v dnes už rozhodnuté partii. Agent Andrej Babiš s krycím jménem Bureš je zmíněn ve 12 různých svazcích vedených StB. Rekonstrukce záznamů podle historiků jednoznačně prokazují, že nemůže obstát Babišova obhajoba, že jeho spolupráce nebyla vědomá a že se s estébáky scházel k nevinným pohovorům o dovozu fosfátů. V dokumentech, jež se zachovaly, je také přesvědčivý popis tzv. vázacího aktu z 11. listopadu 1982. Záznam estébáků velmi podrobně popisuje, v jaké situaci Babiš nedochovaný dokument o spolupráci podepsal v bratislavské vinárně U Obuvníka. Zachovaly se i výpovědi agenta Bureše, třeba ten, kde se podle záznamu svěřuje estébákům, že v Tuzexu jsou nachystané videorekordéry jako úplatek pro lidi z Podniku zahraničního obchodu. Výpověď dokládají také další spisy.

Dokumenty tvořily souvislou řadu důkazů, které Babiše usvědčovaly, problém byl v tom, že jeho řídící důstojníci z StB u soudů tvrdili, že si vše vymysleli, a soudy na Slovensku na základě jejich svědectví vynášely rozsudek, že Babiš nebyl vědomým agentem. Jenže slovenský Ústavní soud, k němuž případ doputoval, před třemi a půl roku rozhodl, že výpovědi estébáků nelze brát jako věrohodné a že je zapotřebí řídit se písemnými důkazy. A ty mluví přesvědčivě v neprospěch českého premiéra.

Nyní se Babišovou spoluprací zabývají podle not Ústavního soudu nižší soudy. Nemělo by být pochyb o tom, že Andrej Babiš zůstane oficiálně agentem Burešem. Statistická karta bude přitom jen jedním z důkazů. Že se nenašel Babišův písemný závazek spolupracovníka StB, lze zřejmě přičíst ničení spisů na konci roku 1989.