HISTORIE..CZ
90. léta

Nitky vedou nahoru

„Stavíme pro ty, kdo chtějí bydlet rychle, levně a v pěkném zdravém prostředí,“ sliboval před sedmi lety ředitel H-Systému Jaroslav Eliáš. Už postavený domek si u něj zájemci mohli koupit za dva a čtvrt milionu korun. Kdo však zaplatil předem a na klíče byl ochoten dva roky počkat, tomu firma slibovala třetinovou slevu. Neodolalo přes jedenáct set lidí, každý z nich složil v průměru milionovou zálohu. Vysněných klíčů se ale nakonec dočkalo ani ne čtyřicet z nich. Dnes už je H-Systém synonymem pro podvod a všichni čtyři jeho někdejší šéfové jsou trestně stíháni. Podezřelé nitky se však táhnou dále. Stopa jde ke Komerční bance a kšeftům firmy s politickými stranami.

Prázdná skořápka

Kauza H-Systém začala ještě dříve, než na jeho účet složili své peníze první klienti. V letech 1993 a 1994 si v pobočce Komerční banky Praha-centrum vzala úvěr nejen společnost H-Systém, ale i dalších jedenáct firem, které s ní byly personálně propojeny. Žádná z nich však svůj dluh bance (celkem šlo o více než 800 milionů korun) splácet nezačala. Místo toho se sloučily s H-Systémem a převedly na něj své dluhy i pozemky, kterými za ně ručily. Jediné, co se nepřevedlo, byly stovky vypůjčených milionů. Nic netušící klienti tak své úspory svěřovali společnosti zatížené dluhem, za který ručila veškerými pozemky, na nichž slibovala jejich domky postavit. A jelikož převedený dluh nesplácel bance ani H-Systém, vyšplhala se jeho výška s úroky a penále na 1,3 miliardy korun. Před dvěma roky byl na H-Systém vyhlášen konkurz. Správce konkurzní podstaty Ivo Mráz odhaduje, že několik set hektarů pozemků v okolí Prahy, rozestavěné domy a akcie mají cenu ani ne 300 milionů korun. Stojíme tak před jasným nepoměrem - od klientů H-Systém vybral více než miliardu korun, u Komerční banky se zadlužil osmi sty miliony korun. Kam zmizelo půl druhé miliardy? Ivo Mráz neví a krajský vyšetřovatel Gejza Rakaš nechce říci: „Zeptejte se tiskové mluvčí, - ale ta má tento týden dovolenou.“ Nebudou to však podvedení klienti, kdo se podělí o zbylých tři sta milionů korun. Přednostním věřitelem je banka, protože má v zástavě nemovitosti zkrachovalého H-Systému. Dostane tak dvě třetiny peněz, které se prodejem konkurzní podstaty získají.

Občan to zaplatí

Část klientů se s tímto smutným stavem odmítla smířit a založila občanské sdružení Maják, které se snaží přijít věci na kloub. „Dlouho jsme se pokoušeli dostat k úvěrovým smlouvám, Komerční banka je však tajila,“ říká členka Majáku Jitka Drunecká. Když si konečně nový správce konkurzní podstaty smlouvy vyžádal, ukázaly se zajímavé věci: všechny společnosti, spřízněné s H-Systémem, čerpaly úvěry u jediné pobočky Praha-centrum. Úvěry nikdy nepřesáhly částku 70 milionů korun, tedy limit, který může pobočka poskytnout sama, bez schvalování dalších osob. Zástavou za úvěry byly pozemky, jejich cena však byla 10–50násobně nadhodnocena - odhady vypracovával jediný soudní znalec. Na základě těchto faktů podali klienti H-Systému loni v září trestní oznámení pro podezření z trestných činů, spáchaných v souvislosti s uzavřením úvěrových smluv mezi Komerční bankou a společnostmi spřízněnými s H-Systémem. Jak daleko policie od té doby postoupila, nechce Gejza Rakaš prozradit. A státní zástupce Boris Havel jen vzkázal, že se „na šetření intenzivně pracuje“. „Myslím, že tenhle podvod nebyl možný bez úzké součinnosti s lidmi z banky, že dostali něco do kapsy,“ říká právní zástupkyně Majáku a místopředsedkyně Unie svobody Hana Marvanová. „Měli by přinejmenším odpovídat za škodu, kterou způsobili.“ Komerční banku však něco takového netrápí. Vláda loni rozhodla, že její 1,3miliardovou pohledávku za H-Systém převezme státní Konsolidační banka. Většinu ztracených peněz tak zaplatí daňoví poplatníci. „Osoby, na které bylo podáno trestní oznámení, už v Komerční bance nepracují,“ odpovídá na otázky kolem H-Systému tisková mluvčí banky Marie Růžičková. Není to pravda. Ze čtyř osob, které jsou podepsány pod výše popsanými úvěry, v bance přece jen někoho najdeme. Dlouholetý ředitel trutnovské pobočky Jiří Bošela vedl pobočku Praha-centrum několik měsíců právě v polovině roku 1994. „Za mého působení tam byla uzavřena jedna nebo dvě z těchto smluv. Ale já jsem je nepodepisoval, to můj zástupce,“ říká Jiří Bošela.

Nepamatuji se

Začátkem prosince se na pranýř dostali i sociální demokraté. MF Dnes zveřejnila, že v roce 1996 dělalo několik lidí z aparátu této strany agenty H-Systému. „Když tehdy nebylo na výplaty zaměstnanců Lidového domu, dostal jsem nabídku uzavřít smlouvu s H-Systémem. Dostával jsem tuším kolem pěti tisíc měsíčně,“ přiznal někdejší Zemanův mluvčí a donedávna člen Rady ČT Václav Erben. Ani za nic si však nemůže vzpomenout, kdo mu takovou nabídku dal. „Prostě nevím,“ říká. Paměť mu selhává i přesto, že jeden z mála klientů, které získal, jeho dcera, prý utopila v H-Systému tři čtvrtě milionu korun. Sociální demokraté se stejně jako Komerční banka k věci nepostavili čelem. V polovině prosince se na popud opozičních poslanců dostal případ na parlamentní půdu. „Dealerské smlouvy s H-Systémem byly osobní věcí těch, kdo je uzavírali,“ prohlásil tam předseda strany Miloš Zeman. „Zhruba deset zaměstnanců ČSSD dostalo během roku od H-Systému dohromady 600 tisíc korun. To není soukromá věc, ale finanční pomoc jedné firmy jedné politické straně,“ odpověděl mu předseda Unie svobody Karel Kühnl. Poslanci se pak usnesli, že vláda má urychleně prošetřit „souvislost krachu společnosti H-Systém s financováním politických stran“. Nic podobného se však zatím nestalo. „Věc byla překryta událostmi kolem České televize,“ vysvětluje mluvčí ČSSD Jiří Hron. „Ale stejně platí to, co už jsme řekli: je to soukromá záležitost jednotlivých osob.“