HISTORIE..CZ
Normalizace

To všecko vodnes čas

Legenda českého hudebního nebe, zpěvák a herec Waldemar Matuška (68), se zlobí. Když před patnácti lety dal se svou ženou Olgou sbohem bolševické diktatuře a emigroval do USA, obsadil jeho byt na Václavském náměstí jeden kolega. „I když mě bolševik odsoudil k trestu propadnutí majetku, o užívací právo na byt jsme nepřišli. A teď už ho přesto přes deset let okupuje nějaký Janeček, " popisuje své rozčarování z návratu do vlasti Waldemar Matuška. Tím "nějakým Janečkem“ je bývalý král normalizační pop scény, dnes úspěšný manažer zdejšího showbyznysu František Janeček (56).

Rusky ne

Aby si Matuška mohl v šedesátých letech, v době své největší slávy, vysněný půdní dvoupokojový byt na Václaváku postavit, založil ještě se čtyřmi lidmi družstvo. V domě číslo 37 potom vznikly na náklady jeho členů celkem čtyři byty a jeden ateliér. „Nechtěl jsem město nebo stát o nic prosit a postavil jsem si byt sám, za vlastní, " říká k tomu zpěvák. Tři roky před revolucí však se svou ženou komunistické Československo opustil. "Bylo to kvůli takovým problémům s režimem, které dnes vypadají jako malichernosti. Walda třeba odmítal zpívat rusky. Nebo ve svém televizním pořadu dělal narážky na Černobyl, na to, jak se o tom lhalo, a tak. Potom dostal anonym, že pokud si nedá na takové řeči pozor, tak přijde o práci, " vysvětluje pohnutky k odjezdu Olga Matušková. Manželé se usadili na Floridě a o rok později byli oba v nepřítomnosti odsouzeni za ilegální opuštění republiky. Waldemar dostal třicet, Olga dvacet měsíců vězení a jejich majetek propadl státu. Rok po sametové revoluci byli rehabilitováni a rozsudek byl zrušen. "Když jsme po převratu přijeli do Prahy, nestačili jsme se divit, " vzpomíná paní Matušková. "Náš byt si zabral pan Janeček. Sousedka nám potom říkala, že se tam nakvartýroval krátce po našem odchodu. " Žalobu na okupanta Janečka však manželé podali teprve v roce 1998. Přátelé jim prý říkali, že "není radno se pouštět do sporu s Janečkem“, prý má dlouhé prsty. Pak je ale právník přesvědčil, aby neházeli flintu do žita. „Pan Matuška byl člen družstva, jeho členství nikdy nezaniklo, a proto logicky nemohlo zaniknout ani užívací právo na byt, " říká JUDr. Pavel Ondra. "Navíc družstevní majetek se vždy řídil jinými zákony - stát prostě nemohl zabavit byt pana Matušky, protože ten vlastně nepatřil jemu, ale celému družstvu. " Přesto Matuškovi s takovou verzí neobstáli u obvodního, městského a nakonec ani u Nejvyššího soudu. Byt vyhrál Janeček. Tvůrce diskotékových hitů 80. let Janeček neměl svého času se získáním konfiskovaného bytu problém. Za zády mu stáli vlivní komunističtí funkcionáři. Pro jeho skupinu Kroky a hvězdičky z jeho "stáje“ psal čas od času texty tehdejší šéf kulturního výboru ÚV KSČ Ladislav Müller. Není divu, že muži s takovými konexemi družstvo vyhlédnutý byt bez řečí přikleplo.

Vyřešená věc

Na Václavském náměstí dnes žije Janečkův syn Filip (24). Otec na něj převedl nájemní práva již před čtyřmi lety. A co Janeček starší říká na spor kolem bytu dnes? „Ježíšmarjá, vždyť to už je vyřešená věc. Soud rozhodnul a já tu záležitost nebudu zase oživovat, " odpovídá Janeček. A že ho na Václavák vynesla kolaborace s normalizačním režimem? Vůbec ne: "Mně za komunistů sebrali dva pasy. Nikdy jsem nebyl v žádné straně a bylo mi vždycky jedno, jestli jde o komunisty, socany nebo ódeesáky, " říká Janeček, který si vliv na českou pop kulturu udržel i ve svobodných poměrech. Společně s Karlem Gottem založil agenturu GoJa a Lidové noviny jej minulý týden zahrnuly do svého pravidelného seznamu "generálů českého showbyznysu“. "Rozhoduje o kariérách herců a zpěváků, má respekt, kontakty a dlouhé prsty, " napsaly o něm obdivně Lidové noviny. A stopy toho posledního jsou podle mnohých znát i v bitvě o Matuškův byt. Manželé Matuškovi se však zatím vzdát nechtějí. "Cena toho bytu by se dnes pohybovala někde kolem čtyř milionů, ale tady nejde o peníze, " říká Matuška. "Jde o princip. Já jsem si ten byt sám postavil, váže mě k němu osobní vztah a záleží mi na něm. " V současné době projednává Ústavní soud žádost manželů o zrušení předchozích rozsudků.