HISTORIE..CZ
90. léta

Generace 17. listopadu se probouzí

V sobotu krátce před polednem svítí na Hradec Králové bledé listopadové slunce. Naproti Klicperovu divadlu se v klubu U královny Elišky scházejí bývalí studentští vůdci z listopadové revoluce, na jedné straně pražští autoři prohlášení Děkujeme, odejděte, na druhé straně ti, kteří podporu výzvě organizovali v jiných městech. Na schůzce se má rozhodnout, jestli návrat rebelů z roku 1989 skončí sebráním podpisů za odstoupení současných šéfů politických stran, anebo bude pokračovat přípravou dalších protestů proti neradostnému stavu veřejné scény nebo přímo založením nové politické strany.

O patro níž

Výzva Děkujeme, odejděte nastoupila cestu po republice počátkem minulého týdne. Hned v pondělí se k původním petičním centrům na pražské Filosofické fakultě a FAMU přidaly internetové stránky a servery, například Seznam či Průvodce. V pondělí se přes internet přidalo 1700 lidí, druhý den téměř třikrát víc, ve středu se výzva zařadila mezi deset nejnavštěvovanějších stránek českého internetu (24 tisíc podpisů). Přes internet se k výzvě hlásí nová kontaktní centra. První se objevují v Plzni, Mělníku či Zlíně.V Baťově městě petici rozšiřuje agentura Velryba. Její majitel Michal Žáček se ke svým vrstevníkům z Prahy přidal ve středu: „Velmi slušnou a kultivovanou formou popisují můj stud za současné vrcholné představitele kromě prezidenta.“ Během prvního dne se k němu přišlo podepsat třicet lidí. Podle Žáčka by petice mohla přispět k tomu, aby si političtí „bambulové uvědomili, že ne všichni jsou mlčící stádo“. Výzvu chce podporovat i v budoucnosti: „V případě, že by na jejím základě vznikla nová strana, asi poprvé v životě bych reálně uvažoval o tom, že vstoupím do politiky."K výzvě se přidává i Olomouc, kde rovněž vzniká kontaktní centrum, navíc se ozývají bývalí listopadoví studenti s vlastním provoláním. "Nedovedete si představit, jak mě rozčílilo prohlášení našeho bývalého kamaráda ze stávkového výboru Ivana Langera. Prý si máme založit stranu, a potom se s námi možná budou bavit. Copak má deset milionů Čechů opustit práci a vrhnout se na politiku?“ rozčiluje se jeden z autorů Miloš Korhoň. Členové někdejšího stávkového výboru v Olomouci proto politiky písemně vyzývají: „Sejděte o patro níž, vyslechněte si lidi a vaše voliče."Úspěch výzvy Děkujeme, odejděte je dílem vrstvy mladých lidí, pro kterou se nejvíc hodí jméno "generace 17. listopadu“. Bývalí studenti, kteří se deset let neviděli, dnes opět spolupracují nejen v Olomouci, ale také v Hradci Králové, Karlových Varech a Českých Budějovicích. V jihočeské metropoli převzali iniciativu ředitel Městských kulturních domů Zdeněk Volf a majitelka realitní kanceláře Monika Němcová. „Nečekali jsme takovou reakci. Podepsala jsem výzvu hned osmnáctého, potom jsem rozeslala na pět set e-mailů s peticí. Většina mi odpověděla, že už ji nějak podepsali,“ říká Monika Němcová. „Podepsat jsem musela. Když poslouchám pana Jakla, mám pocit, že Stalin vstal z hrobu."V Brně se bývalý stávkový výbor schází ve čtvrtek. "Je to těžké,“ hodnotí situaci jeho člen Jiří Voráč, který dnes přednáší na brněnské Filozofické fakultě. „S výzvou se plně ztotožňuji. Po ní by ale měl následovat nějaký další krok, který je třeba uvážit,“ říká Jiří Voráč.Generace třicátníků získává podporu i v menších městech. V Litoměřicích šíří archy internetová kavárna, v podkrkonošském Dvoře Králové místní Stará lékárna a v Chrudimi knihkupectví Avalon. V Rychnově nad Kněžnou obchází zdejší hasič Jan Ryška továrny a seznamuje dělníky s obsahem výzvy.

Strana zatím nebude

Ve čtvrtek organizátoři odhadují, že počet podpisů pod výzvou se blíží sto tisícům. Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus reaguje schůzkou s bývalými studenty Vlastimilem Ježkem a Šimonem Pánkem. Po setkání oba odmítají Klausovo tvrzení, že se dobře shodli. Věty typu „pane Pánku, vy nerozumíte tomu, co se tu děje, protože jste často na Náhorním Karabachu“ prý nejsou dokladem rovnocenné debaty. Premiér Miloš Zeman zase nad otázkou, co říká tolika podpisům, krčí rameny: „Nikdy jsem se nenechal zastrašit. Těch několik tisíc lidí představuje jednoho až dva poslance v parlamentě.“ Naopak komunisté, kteří výzvu před týdnem označili za „velkohubé prohlášení“, mění postoj: „Přiznám se, že ji beru velice vážně,“ říká ve čtvrtek předseda Miroslav Grebeníček.Večer Česká televize publikuje bleskový průzkum agentury STEM. Obsah výzvy podle něho zná 54 % obyvatel a paradoxně s ním souhlasí ještě o dvě procenta navíc. Odchod čelných politiků si přeje většina příznivců KDU-ČSL, US a komunistů, překvapivě souhlasí i polovina voličů ČSSD a ODS.V pražské kavárně Velryba se v pátek scházejí autoři výzvy. Čtyřhodinová debata začíná otázkou koncertu, který by se měl na podporu prohlášení uskutečnit 3. prosince na Václavském náměstí. Bývalí studenti se přitom dohadují, jak odmítnout podporu komunistů. Obávají se totiž, že tam Grebeníčkovi lidé přijdou se svými hesly a transparenty. Nakonec se rozhodnou napsat do pozvánky na koncert větu: Vánoční zvonečky s sebou, komunisté - zůstaňte doma. Debata ve Velrybě končí, když většina účastníků odmítne nápad založit novou stranu. „Protestovat přece mohu i jinak,“ říká jeden z odpůrců nové partaje Igor Chaun. Na jednání do Hradce Králové odjíždějí autoři výzvy s jediným záměrem: zjistit, jaký další postup by zvolili ostatní.Do královéhradeckého klubu U královny Elišky se z celé republiky sjíždí padesát bývalých studentů, chybí jen zástupci Ústí nad Labem a Ostravy. Organizátoři vykazují novináře za dveře a v několikahodinové diskusi informují jen na tiskových konferencích. Podle majitele klubu (rovněž bývalého studenta) Jindřicha Vedlicha iniciativa sebráním podpisů neskončí. „Účastníci se dohodli na spolupráci a budování organizačních center.“ Nebude se ale zakládat strana, zůstane u občanské iniciativy. Brněnský zástupce Jiří Voráč ho doplňuje: „Podle mě by strana neměla vzniknout přinejmenším do příštích voleb. Jsem pro vysílání lidi, kteří by přemlouvali obyvatele, aby šli k volbám, a porazili tak disciplinované voliče ODS, ČSSD a KSČM.“ Jeden z autorů výzvy Martin Mejstřík radí případným zastáncům nového politického subjektu, ať přijdou s úplně novým prohlášením.