HISTORIE..CZ
90. léta

A teď už vážně: vzhůru do Evropy

Místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková (ČSSD) vyzvala dopisem kolegy z poslaneckých klubů, aby konečně začali s přibližováním k Evropě. Jinak řečeno, aby co nejrychleji přijali zákony, bez nichž nemůžeme vstoupit do Evropské unie. „Bude-li proces přijímání nových norem pokračovat v současném tempu, nemůžeme to rozhodně stihnout včas,“ vysvětluje Buzková důvody své iniciativy.

Zatlačit na vládu

Neoficiální „evropská komise“ poslanců se sešla zatím jen jednou, a to před dvěma týdny. Zastoupení v ní mají všechny parlamentní strany (s výjimkou Národních socialistů, které nedávno bez voleb katapultoval do sněmovny přestup poslankyně Marie Machaté z Unie svobody). ČSSD, KSČM a ODS vyslaly po třech členech, Unie svobody a lidovci po dvou. První schůzka byla čistě seznamovací, debatovalo se o tom, co vlastně dělat. Podle Buzkové by iniciativní mezistranická skupina měla vyřešit především dva problémy: za prvé určit, které zákony jsou skutečně pro vstup do EU klíčové, a za druhé promyslet, jak prakticky urychlit jejich vznik a uvedení do praxe. Buzková předložila kolegům z jiných stran seznam zákonů, kterými chce vláda a poslanecký klub ČSSD okamžitě reagovat na kritický posudek Evropské komise (mezi nejdůležitější zákony zařadili sociální demokraté například novelu zákoníku práce, zákon o soudech, o bankrotech, o policii, o energetice nebo o České národní bance). Účastníci schůzky slíbili, že si listinu „pečlivě prostudují“ a případně doplní o vlastní návrhy. Idea je taková, že komisaři nakonec společnou dohodou sestaví konečnou verzi katalogu nejvýznamnějších zákonů a požádají vládu, aby se jimi zabývala přednostně. „Jsem samozřejmě přesvědčena o tom, že se ministři budou našimi doporučeními zabývat,“ říká optimisticky Buzková. Reaguje tím na zlehčující tón jiného člena komise, Vlastimila Tlustého (ODS), který evropské iniciativě nedává příliš nadějí na úspěch a ještě nenarozenému poslaneckému seznamu nejdůležitějších norem říká žoviálně „nezávazná hitparáda“. Druhý problém, který chce „evropská komise“ vyřešit, je zdlouhavost při přijímání nových norem. Během posledního roku předložila Zemanova vláda sněmovně 87 návrhů zákona, k prezidentovu podpisu se jich však dostalo pouhých devatenáct (a jen čtyři z celého balíku se vztahovaly k Unii). Všichni účastníci setkání se shodli na tom, že by věci výrazně pomohlo, kdyby menšinový kabinet hledal pro svou práci shodu. „Pokud by nám ministr poslal několik verzí vznikajícího zákona, ušetřil by si práci. My bychom mu sdělili, která varianta je podle nás nejlepší, a tedy přijatelná. Jeho ministerstvo by pak pracovalo jen na verzi, o které by ministr věděl, že sněmovnou projde,“ vysvětluje ideální postup jeden z členů komise Pavel Pešek (US). Přiznává také, že u některých zákonů bude domluva velmi obtížná, nicméně nebude se aspoň odehrávat při zasedání sněmovny a nezdrží tak práci na dalších normách. Na otázku, proč poslanci s iniciativou nepřišli dříve, odpovídá další účastník za ČSSD Lubomír Zaorálek jednoduše: museli prý počkat, až přísný posudek Evropské komise všem dokáže, že situace je opravdu vážná.

Pozitivní gesto

Iniciativa místopředsedkyně Buzkové není jedinou snahou o zrychlení naší cesty do EU na půdě parlamentu. Zatímco Buzkové jde o to, najít ve sněmovně společnou vůli přijmout potřebné zákony, její stranický kolega Stanislav Gross se snaží zjednodušit průchod proevropských norem sněmovnou. Rovněž místopředseda vlády pro legislativu Pavel Rychetský slíbil, že urychlí práci na zákonech, s jejichž přijetím se původně počítalo až v roce 2001, které je ale nutné dostat na program sněmovny nejpozději do poloviny roku příštího. O přibližování k Unii jednala i ODS a přišla s návrhem, aby poslanci od prosincové schůze přednostně projednávali návrhy těch zákonů, které mají souvislost s Evropskou unií. Snaha Petry Buzkové zatím vyvolala kladné, byť opatrné reakce. „To, co nám navrhla, není žádná průlomová věc, ale nebráníme se jí. I když se poslední dobou s různými nápady, jak urychlit a zjednodušit přijímání nových zákonů, roztrhl pytel, vítáme každou pozitivní snahu splnit požadavky Evropské unie,“ říká předseda KDU-ČSL Jan Kasal. Podle Vlastimila Tlustého z ODS je návrh místopředsedkyně Buzkové trochu zvláštní: „Vlastně tím dává najevo, že se jí nelíbí, jak pracuje současná vláda,“ usmívá se Tlustý. „Ale jinak je pravda, že si té její aktivity vážím.“ Přes deklarovanou úctu k evropské otázce ovšem Tlustý a spolu s ním i ostatní účastníci schůzky zatím za uplynulých deset dní stihli pouze „přetlumočit“ návrhy ČSSD svým poslaneckým klubům. Kdy budou schopni předložit vlastní verzi nutných a neodkladných zákonů, nikdo neví. Komisaři si proto raději ani nestanovili termín dalšího setkání. „Ta věc se nedá uspěchat,“ připouští volnější tempo sama iniciátorka akce Petra Buzková.