HISTORIE..CZ
90. léta

Je možné se domluvit

CYRIL SVOBODA (41) absolvoval Právnickou fakultu UK a kurz na univerzitě Notre Dame v USA. Před rokem 1989 pracoval jako státní notář, poté působil v různých státních a parlamentních funkcích: byl poradcem vlády pro lidská práva, restituce, mimosoudní rehabilitace a vztahy mezi církvemi a státem (účastnil se příprav příslušných zákonů), dále náměstkem ministrů spravedlnosti a zahraničních věcí a ministrem vnitra (1998); v letech 1996–98 se stal hlavním vyjednavačem s Evropskou unií. Je místopředsedou KDU-ČSL a předsedou petičního výboru parlamentu. C. Svoboda je ženatý, má čtyři syny.

Čtyřkoalice podepsala minulé úterý svatováclavskou dohodu. Vaše lidová strana tedy chce postupovat společně s menšími pravicovými stranami. Ještě loni ale lidovci podpořili rozpočet a umožnili ČSSD vládnout. Co se změnilo?

Byli jsme přesvědčeni, že Zemanova vláda má dostat šanci splnit programové prohlášení a učinit proreformní kroky, které povedou k ekonomickému růstu. Politicky jsme byli motivováni představou, že je lépe smluvněopoziční partnery rozdělovat než spojovat.

Neodhadli jste situaci špatně?

Věci se vyvíjely, vláda se přesvědčila, že fakticky vládnout nemůže, že je v kleštích ODS a může dělat jenom to, co jí ODS dovolí. Strany smluvní opozice se nerozdělily, ale ještě více se spojily.

Ne všechno dělala Zemanova vláda s ODS, některé věci prosadila ve spolupráci s vámi.

Ano, některé věci i s námi.

Takže mohla vládnout i jinak, kdyby přicházela s návrhy, které by byly pro vás přijatelné?

Ano, nicméně přichází toliko s věcmi, které buď předložit musí (rozpočet), nebo je bude muset brzo řešit. Nenabízí jasnou vizi do budoucnosti, neví, co chce. Nevíme, jak chce naložit s důchodovým systémem, se sociálním systémem či s jinými koncepčními otázkami. Chce skutečně do EU, nebo ne? To není patrno. Sklouzli jsme do handrkování a vládnutí ze dne na den. A tady musí skončit i naše podpora. Musíme si v rámci čtyřkoalice jasně říct, které kroky jsou pro tuto zemi zásadní, které nás definitivně pojí, kde budeme postupovat jednotně.

Dohoda je základ

Takže jste do svatováclavské dohody šli proto, že odmítáte dál podporovat Zemanovu vládu?

Ne. Chceme dát dohromady alternativní sílu, která zvítězí v příštích volbách. Ukazujeme, že je možná dohoda, a to dřív, než ČSSD a ODS změní volební zákon. Nechceme být nařčeni, že se spojujeme z pocitu ohrožení nebo slabosti. Chceme systematicky a cíleně vybudovat alternativu, která bude odpovědí na palčivé otázky. Hledáme, co nás spojuje: třeba otázka právního řádu, autority zákona, vstup do EU, to, že jsou lidé sociálně ohroženi. Chceme ukázat nový styl: schopnost dohodnout se.

Co když v příštích volbách nevyhrajete, udrží se pevnější tvar čtyřkoalice?

Tak za prvé - vyhrajeme. A za druhé jsme se rozhodli, že budeme spolupracovat i po volbách.

Jak nebezpečná je koaliční rozdrobenost, se ukazuje třeba na Slovensku. Vy byste si přál, aby vznikla jedna strana?

Myslím si, že to není ideální. Jsem spíš zastáncem vzniku řekněme jakéhosi dvojbloku: na jedné straně by byla KDU s DEU a na druhé US a ODA. Dvojproud, který je spojen.

Předseda vaší strany nevyloučil koalici s ODS. Vy jste byl spíš pro hledání cesty k ČSSD. Komu dnes dáváte přednost?

Připomínám, že jsem nikdy neřekl KDU a ČSSD, ale vždycky: ČSSD plus US. Jsem hluboce přesvědčen, že naše země potřebuje zásadní reformní kroky. V tehdejší situaci jsem soudil, že je lépe dělat reformy spíš v dohodě s ČSSD než ji mít v opozici.

Svatováclavská dohoda ukončila i představu o jednání s ODS?

Teď už to musí být vůle čtyřkoalice.

Bude se čtyřkoalice snažit před volbami sestavit většinovou vládu?

Myslím, že se nic dramatického nestane a volby budou v roce 2002.

Budete tedy dva a půl roku čekat na regulérní volby?

Nemůžeme čekat. Chceme zmobilizovat síly, ukázat se jako viditelný, alternativní proud. Společnost si na nás musí zvyknout. Doufám, že budeme energií, která volby vyhraje.

Jak se chcete profilovat?

Dohoda je základ. Musí existovat jasné politické kroky, za nimiž bude stát čtyřkoalice jako jeden muž. A musíme se dohodnout, co to bude. To přinese život.

Zkuste pro příklad uvést krok, který čtyřkoalici představí jako ostrou a jasnou stranu.

První jasný signál je, že čtyřkoalice nikdy nepodpoří rozpočet, který byl předložen. Dále: jsem si jist, že čtyřkoalice nezvedne ruku pro změnu ústavy. A budou další kroky, kde jasně řekneme, že nikdo nemůže počítat s naší podporou.

Lidé tedy budou muset skoro tři roky snášet opoziční smlouvu, pokud se sama nerozpadne. Co poradíte tomu, kdo nechce čekat?

Těmto lidem, je jich mnoho, lze dnes těžko radit. My bychom je měli přesvědčit, že není prospěšné dělat něco, co jen oddálí definitivní řešení. A to může přijít teprve po volbách. Pevnost opoziční smlouvy mě utvrzuje v tom, že v ODS ani v ČSSD není vůle ji vypovědět. Trvám na tom, že napřed musí padnout smlouva, pak se dá jednat.

Doporučujete opačný postup než Václav Klaus.

Přesně tak. Ale vypovězení smlouvy neznamená pád vlády. Ta může dál vládnout a může se jednat. Signál však musí přijít od ODS.

A předčasné volby?

Žádná politická strana na nich nemá zájem.

Strašení EU

Kandidoval jste neúspěšně na předsedu své strany s proevropským programem. Nakolik chce strana do EU? Hodně vašich členů jsou zemědělci, kteří vedou jablečné a vepřové války.

Vedle Unie svobody jsme jedna z nejvíc proevropských stran.

Co vaše strana dělá pro vstup do EU konkrétně?

Mohu mluvit za vedení strany, které je proevropské. Musíme podporovat vše, co se týká EU, to je věc, která nás EU přibližuje. A musíme dávat jasný signál partnerským politickým stranám za hranicemi, že chceme vytvořit stejné právní a ekonomické klima, že chceme být plnohodnotnými členy EU.

Dokážete udělat něco navíc, co se nečeká, třeba jet do Bruselu a ptát se, jak si stojíme?

Jsme v permanentním kontaktu se špičkami Evropské lidové strany a chceme se setkat s lidmi z Evropské komise včetně pana předsedy Prodiho, jakmile se usadí ve svých nových funkcích.

Co děláte vy pro vstup do EU?

Často o Unii přednáším. A jsem překvapen, jak nízká je znalost jejích problémů, třeba důvody jejího vzniku.

Co lidem nabízíte jako největší výhodu či smysl Unie?

Že stabilita a mír v Evropě byly vždycky zakládány na smlouvách mezi suverénními státy - od vídeňského kongresu 1815 do roku 1914. Snaha vytvořit panevropskou unii nevyšla. Po druhé světové válce přišli křesťanští demokraté, Adenauer a další, s ideou integrace. Založili ji na novém principu: část suverenity se deleguje na nadnárodní entitu a ta je nadána právem určovat právní vztahy, tedy chování lidí v jednotlivých členských státech. Smlouva mezi dvěma suverény umožňuje, abych říkal A a choval se jako NON-A, a jakákoli sankce vyvolá mezi těmi suverény konflikt. Když se vzdám části suverenity, říkám dopředu, že každé mé popření principu integrace znamená, že si koleduju o sankci okamžitě. Dokonce i občan se může proti mně jako státu dovolávat ochrany u evropského soudu. Poprvé v dějinách Evropy panuje v její integrované části padesát let mír. A Balkán je důkazem toho, jak vypadá prostor, který není integrován.

Nebojíte se, že po vstupu do EU nás čeká ekonomický otřes? Co když nezaměstnanost vyleze na 20 % a ceny se zvýší řekněme o pětinu?

To je typické strašení Unií. EU je přece založena na volném pohybu osob, služeb a kapitálu a členské státy musí mít srovnatelnou životní úroveň. Proto Portugalsko, Španělsko či Irsko dostávaly tak vysoké dotace.

ODS mluví o tom, že chce před Bruselem hájit národní hodnoty. I vy občas o takových hodnotách hovoříte. Co to je? Česká jablka, české vepřové, naše národní kroje? Jaké hodnoty nám může Evropa vzít?

Jde o konflikt mezi suverenitou a identitou. Co skutečně ohrožuje vstup do EU, je jakási unifikace, v níž bychom popřeli naše tradice a začali tu žít jakýmsi evropským životem vzdáleným našemu.

Pořád nevím, jaké jsou ty specificky české národní hodnoty.

To je životní styl, který si musíme udržet.

Styl? Třeba že se domluvím s firmou na práci, ale nikdo nepřijde, neomluví se?

Ne, ne. České národní hodnoty vycházejí z kulturních tradic naší země. Jsou to kulturní tradice, které je potřeba kultivovat a pěstovat.

Můžete nějakou jmenovat?

Nechci říct banalitu, ale třeba i česká kuchyně. Určitě literatura. Je to otázka vlastní kultury jako takové. Mně se jeví, že právě v oblasti kulturních a duchovních hodnot je prostor, který si musíme udržet. Musíme si vytvářet povědomí určité národní hrdosti, to nemáme.

Musíme se chovat tak, abychom na sebe mohli být hrdí.

Takže ty národní hodnoty musíme teprve vytvořit?

Musíme pěstovat ty, které tu kdysi byly.

Nemáte pocit, že naše národní hodnoty jen velmi těžko určujeme?Není to jednoduché. Já říkám: musíme navázat na ty, které tu jsou. Jsem potěšen, jak mnoho tradičních projevů se objevilo především na venkově, počínaje kroji. To jsou věci, které se obnovují. Věřím, že budeme schopni kultivovat se. Záleží na našich elitách.

Velkým Evropanem byl jistě Jan Hus. Jak se bude lidová strana podílet příští rok na jeho rehabilitaci, kterou ohlásil Jan Pavel II.?

KDU-ČSL teď o fundamentálním postoji k Husovi nevedla žádnou debatu. Mohu mluvit za sebe. Jan Hus byl člověk, který mě oslovoval svou statečností. Byl vzdělaný, věci viděl mravně a o něco usiloval, tudíž je hoden naší úcty.

Koalice s komunisty

Preference lidové strany stagnují na 10 až 11 %, ač ČSSD prudce ztrácí. Proč vaše obliba neroste?

Lidé jsou výrazně nespokojeni a začarovaný kruh je v tom, že chtějí hlasy věnovat tam, kde je šance, že síly bude tolik, aby se věci měnily. Proto si ODS pořád drží vysoké preference.

ODS taky stagnuje, ale komunisté už vyšplhali na 20 %.

Obliba komunistů má podle mě dva důvody. Za prvé: komunisté mohou slíbit cokoli, protože demokraté nepřipustí, aby u nás vládli. Za druhé: neschopnost demokratů se dohodnout.

Fakt, že se demokraté nedohodnou, mě přece nedonutí dát hlas zločincům.

Lidé si říkají: za sociálních demokratů je to bídné, za Klause to bylo stejné, ale za komunistů to nebylo.

Nebyla svoboda.

Lidé vzpomínají spíš na to pozitivní než na negativní. Zapomínají na permanentní pocit strachu, ohrožení, nesvobody pohybu, slova, náboženství atd.

Bojujete na svých přednáškách proti nástupu komunistů?Nepochybně. Vedeme velmi ostré debaty. Mnoho řadových členů KDU-ČSL za komunistů velmi trpělo. Takže i v naší straně je v tomto směru jasno.

Proč potom lidová strana uzavírala s komunisty koaliční dohody na radnicích?

Nejsem z toho nadšen, ale centrum nemůže nařizovat městům a obcím, jaké mají být koalice.

Řekli jste alespoň jasně, že paktovat se s komunisty je chyba? Naši členové vědí, co znamená uzavřít koalici tohoto typu. Je to věc k velké úvaze, reflexe uplynulých deseti let, kdy všechny demokratické strany uzavřely občas koalice s komunisty.

Není v době, kdy mají komunisté náhle 20 % preferencí, pravý čas přesvědčit kolegy ve straně, aby z takových koalic ve větších městech vystoupili? Aby se jakoby vrátili ke svému přesvědčení?

Já bych se teď bál říci tuto věc naostro. Někde to může vést k velké destabilizaci.

Komunisté jsou tedy už dokonce zárukou stability? Ne, ne, chci tím říct, že třeba není možná jiná dohoda.

Je možné být v opozici.

Samozřejmě, ale myslím, že nelze dát jednotný recept.

A ve velkých městech? Dejme tomu v Českých Budějovicích?

V Budějovicích šlo o zásadní střet: zda tam budou členové ODS s podporou komunistů, nebo ČSSD a lidovci s podporou komunistů.

Bez komunistů to zkrátka nejde.

To se musí řešit den po volbách. Není to možné dělat uprostřed volebního období.

Vydá tento signál čtyřkoalice nebo lidová strana před volbami do nových krajů?

O tom by musela naše strana vést zásadní debatu. Myslím ale, že z koalic s komunisty není nadšen nikdo.