HISTORIE..CZ
90. léta

Život a doba soudce Hermana

Počátkem července zatkla policie automobilového závodníka Ludvíka Otta, tajemného muže, který je podezřelý, že skrze jeho konta zřejmě přitekly do republiky desítky milionů korun z černých účtů ODS v zahraničí. Zpráva o Ottově zatčení vyšla najevo až nyní a okamžitě se dostala na první strany novin. Postupně se však ukazuje, že podezřelý závodník skončil ve vazbě spíše navzdory policistům než díky nějakému jejich vyšetřovatelskému výkonu. Jediné, čeho se policii během měsíců práce na financích ODS podařilo dotáhnout, byla žaloba na Klausova někdejšího místopředsedu a pokladníka Libora Nováka za dvousettisícový daňový únik. Když ovšem dostal žalobu letos v květnu na stůl soudce Vladimír Herman, upřímně se nad předloženými spisy zděsil. Okamžitě mu došlo, že by mohli být stíháni i další lidé, a vyžádal si zprávu o provedené kontrole účetnictví ODS, kterou vyšetřovatelé ignorovali. A právě zásilka šanonů z finančního úřadu představuje zlom, který přivedl za mříže Otta a jeho obchodního společníka Miloše Běhounka.

To nebyl jen Novák

S černými účty ODS to prasklo na podzim 1997, kdy jejich existenci prozradily některé tehdejší veličiny partaje, např. místopředseda Josef Zieleniec. Mělo jít o několik nelegálních kont, na která si strana ulila zhruba dvě stě milionů korun, získaných pravděpodobně jako „provize“ při privatizaci. Policisté začali případ vyšetřovat a po půl roce, v květnu 1998, zatkli s velkou slávou na tenise a před televizními kamerami tehdy už bývalého místopředsedu ODS Libora Nováka. Za šest týdnů byl z vazby venku a vyšetřovatelům pak trvalo ještě bezmála rok, než připravili žalobu. Novák podle nich rozepsal jeden sedmimilionový dar od tenisty Šrejbera na dva neexistující dárce, čímž snížil daňový základ pro berní úřad a okradl stát o cirka dvě stě tisíc korun. Za to mu hrozilo až osmileté vězení.Žalobu dostal k vyřízení soudce Herman. „Už při četbě mi bylo jasné, že Novák za všechno nemohl,“ říká. Podle něj chodily na stoly zaměstnanců hlavní kanceláře ODS výpisy z banky a úředníci zapisovali do účetních správ úplně jiné údaje. Soudce překvapil nezájem vyšetřovatele o pět zaměstnanců kanceláře, kteří odmítli vypovídat s odkazem na to, že by si výpovědí možná způsobili trestní stíhání. Herman také odhalil, že stejně jako se Šrejberovým darem naložili lidé v ODS i se sedmilionovou dotací od neznámého dárce z Asie, který straně předala Jarmila Mlejnková. Částku Novák rozepsal na čtyři sponzory ze severních Čech, a tak zaplatil mnohem menší daň. Protože škoda vzrostla z dvou set tisíc na více než milion a minimální trest ze dvou na pět let, musel soudce Obvodního soudu v Praze 1 předat případ vyšší instanci - Městskému soudu.Herman si ale předtím položil jednu otázku: proč vlastně při podezření z daňových úniků nebyla v ODS provedena finanční kontrola? Vždyť v obdobných případech je to běžná praxe. „Zavolal jsem na finanční úřad a zjistil, že kontrolu provedli, ale nikdo neměl o její výsledky zájem,“ vysvětluje Herman. Soudním příkazem proto všechny příslušné šanony „zabavil“ a poslal „nahoru“. Tak se zpráva z berňáku konečně dostala do rukou policie (která si ji přitom měla už dávno sama vyžádat) a na základě výsledků finanční kontroly skončili za mřížemi dva společníci ze závodní firmy Rallye Cars, Otto s Běhounkem. Na firmu byla podle policie rozepsána výpočetní technika a auta, jež běžně používala ODS, navíc některé počítače darované Klausově straně Běhounkem nebyly zaneseny v účetnictví a nebyla za ně zaplacena darovací daň. Sám Otto půjčil ODS téměř třináct milionů korun a nenechal si na většinu úvěrů vystavit žádné doklady. Mimochodem dodnes není jasné, kde brala firma na sponzorování a půjčky peníze, kromě účasti na závodech nevyvíjela žádnou činnost. Ottovi a Běhounkovi hrozí - stejně jako Novákovi - až dvanáct let vězení.

Teď už to půjde

Ottovo zatčení vneslo čerstvý vítr i do případu stranických černých kont. Policie už před rokem zjistila, že na Ottovy účty u Foresbank přišlo minimálně čtyřicet milionů korun ze dvou kont v curyšské bance Credit Suisse a několik dalších desítek milionů z řady českých i zahraničních kont. Zdálo se, že stopa k úkrytu korupčních peněz je na světě: k Ottovým účtům u Foresbank měl dispoziční právo i Klausův pokladník Libor Novák. Čeští policisté požádali loni v březnu oficiálně Švýcary o zpřístupnění informací o kontech. Švýcaři jim ale žádost v létě vrátili, neboť neodpovídala tamním zákonům. Českým úřadům pak trvalo neuvěřitelných sedm měsíců, než sesmolily další žádost. Ani tu však švýcarská strana zatím nevyřídila kladně. Zákon totiž umožňuje české policii prověřovat bankovní konta pouze při podezření, že mají nějakou souvislost s trestnou činností. Ottovy účty u Foresbank mohla prověřit jenom proto, že k nim měl podpisové právo Novák, obviněný z krácení daní, a pohyby na nich mohla ověřovat u jiných bank pouze v případě, že by souvisely s Novákem a jeho trestnou činností. Jenže Novák se pod žádný převod nepodepsal a naši úředníci nedokázali Švýcary přesvědčit, že konta u Credit Suisse nějak souvisejí s Novákovými daňovými úniky.Ottovým obviněním se otevírají nové možnosti. Podle policistů jsou teď už Švýcaři mnohem ochotnější a slíbili, že prověrku kont co nejvíce urychlí. Policie v tuzemsku začala prověřovat výpisy z asi dvou stovek účtů u domácích bank, odkud chodily peníze Ottovi do Foresbank. Takže rozklíčování celého pavouka se blíží.