HISTORIE..CZ
90. léta

Devatenáct hlasů

KAREL KÜHNL (nar. v Praze roku 1954) studoval práva na Univerzitě Karlově. V r. 1980 opustil Československo a usadil se v Rakousku, kde studoval ekonomii a pracoval jako novinář na volné noze. Od r. 1987 byl ekonomickým redaktorem a analytikem Rádia Svobodná Evropa. V letech 1991–92 pracoval jako ekonomický poradce a šéf týmu poradců předsedy vlády ČR, poté jako externí poradce českého ministra hospodářství. V letech 1994–97 byl velvyslancem ve Velké Británii. V červnu 1997 se stal ministrem průmyslu a obchodu v Tošovského vládě. Byl členem ODA a krátce jejím místopředsedou, v roce 1998 vstoupil do Unie svobody, za kterou byl zvolen do parlamentu; je předsedou poslaneckého klubu za Unii svobody a jejím prvním místopředsedou. K. Kühnl je ženatý, má dvě děti.

Považuje vaše strana vstup do Evropské unie v první skupině uchazečů za absolutní prioritu?

Vstup je absolutní prioritou pro celou Českou republiku. Průzkum veřejného mínění, který si udělalo ministerstvo zahraničí a který přiřazuje voličské preference určitých stran k problému vstupu do Evropské unie (EU), navíc ukázal, že se pro vstup jasně vyslovilo i 74 % voličů ODS, tedy strany, která ústy některých svých představitelů dává najevo jakousi odtažitost od EU.

Kolik procent vašich voličů chce do EU?

My máme nejvíc, 77 %, což jistě není překvapující. Ale těch 74 % voličů ODS je pro mě velmi potěšitelná zpráva.

Jak si vysvětlit opačný trend v ODS, který staví prvky národního státu proti „evropské byrokracii“?

Zmíněný průzkum ukazuje, že těch několik představitelů ODS se může stát generály bez vojska.

Ve skutečnosti je ale ODS podle průzkumů nejsilnější strana.

To je pravda, ale zdůrazňuji: 74 procent voličů ODS je jednoznačně pro vstup ČR do EU. Proto říkám, že v tom planém národovectví se představitelé ODS mohou stát generály bez vojska.

Druhá vlna je chiméra

Nezdá se vám, že vlastenectví, národní stát mají v sobě také něco dobrého?

Já se takovéto diskusi bráním. Jako by mi kladla otázku, zda jsem dostatečný vlastenec. Samozřejmě, že jsem! Ale právě proto, že jím jsem, právě proto, že vidím české národní zájmy, jsem přesvědčen, že je pro nás životně důležité do EU vstoupit. To je ochrana národních zájmů naší republiky. Když do Unie nevstoupíme, budeme na tom podstatně hůř, než když vstoupíme.

Proč máme do EU chtít?

Zmíním jen dva aspekty. Skoro 70 procent zahraničního obchodu máme s dnešními zeměmi EU a bez této živné půdy by naše ekonomika zahynula na úbytě. Je jisté, že budeme muset převzít pravidla EU prakticky beze zbytku - ať budeme členskou zemí, nebo ne. Co je lepší? Přebírat ta pravidla jako členská země, být jako první informováni, že se změny připravují, mít vliv na průběh diskuse, přípravu rozhodnutí a na jejich konečnou podobu, nebo ex post, trpně vše přijímat jen proto, abychom si uchovali možnost volného obchodu s EU?

A druhý aspekt?

Díky Evropské unii se poprvé v dějinách Evropy, někdy dost zoufalých, malým zemím dostává skutečné ochrany před diktátem těch velkých. Váha spolurozhodování malých zemí o budoucích osudech Evropy je podstatně větší, než by byla, kdyby EU neexistovala. I z tohoto hlediska je v našem životním zájmu stát se členskou zemí.

Souhlasíte s názorem, že EU a NATO v Kosovu chrání zájmy menšin, začínají stavět zájmy jednotlivců nad zájmy státu?

Kdyby EU systémově stavěla zájmy jednotlivců nad zájmy států nebo EU, byl by ráj na zemi. To se bohužel tak docela neděje. Ale myslím, že vývoj k tomu v zásadě směřuje. Je dobré chránit menšiny všeho druhu, což je další důvod, proč vstoupit do EU.

Vaše strana chce do Unie vstoupit co nejdříve. ODS nespěchá a staví národní stát proti evropským byrokratům. Je dnes možné s ODS spolupracovat?

Samozřejmě to možné je. Můj optimismus je nesen oněmi 74 % voličů ODS pro vstup do EU.

Ale špičky ODS mluví o tom, že nemusíme nezbytně být v první skupině.

Mluvit o tom, že je jedno, zda budeme v první vlně, je velmi nezodpovědné podkopávání národních zájmů. Druhá vlna je chiméra. Možná k ní někdy dojde, ale s velkým odstupem. Pokud se nevejdeme do první skupiny, je naprosto iluzorní si myslet, že půjde o odklad na rok či dva. Bude to na mnoho let. Takže znovu: tvrdit, že nemusíme být v první vlně, je vrcholná neodpovědnost. Něco jiného je, že do té první vlny se musíme připravit a vyjednat si co nejlepší podmínky.

Ze zpráv, které v posledních týdnech prosákly, je jasné, že nás na podzim čeká velmi negativní hodnocení evropských komisařů. Může se stát, že budeme z první vlny vyřazeni. Co s tím Unie svobody udělá?

Ta zpráva nebude negativní v aktivním slova smyslu. Ona prostě zkonstatuje, že se za ten rok udělalo velmi málo. Nehrozí žádné formální vyřazování. Jednání postupují a odškrtává se, co je hotovo. Může se ale stát, že nám řada zemí uteče tak daleko, že budou mít všechno vyjednáno, zatímco my ještě zdaleka ne. A v té chvíli se bude rozhodovat, zda na nás počkat.

Takže se vyřadíme sami?

My se můžeme vyřadit jenom sami.

Co udělá Unie svobody?

To se nedá říct jen tak ze vzduchu. Máme vládu, která spočívá zčásti na přímé, zčásti na nepřímé důvěře 137 poslanců, ale nemá většinu v parlamentu. Třiašedesát poslanců ODS není v koalici s ČSSD, ale vláda to vůbec nepochopila a téměř až dodnes postupuje tak, jako kdyby měla v parlamentu betonovou většinu a nemusela si hledat souhlas ostatních stran. Proto si ve svém úzkém kabinetu, kde se jeden socialistický projekt hádá s druhým ještě socialističtějším, vytváří nějaké návrhy, které dává do parlamentu. To přece nejde. Takto hluboce menšinová vláda musí ještě předtím, než předloží v parlamentu nějaký návrh, hledat souhlas svého smluvního partnera, a když on odmítne, musí vyzvat ostatní strany k jednání o textu návrhu. To vláda nedělá a blokuje tím rozhodovací politické procesy.

Ale vy mluvíte o vládě, ne o Unii svobody…

Moment, ta vláda se přece jenom učí. Její přístup se sice zatím nepříliš viditelně, ale přece jen mění. Pan ministr Svoboda zrovna dneska stáhl z programu dva návrhy, když při rozpravě v druhém čtení jasně slyšel, že je ostatní strany nepřijmou. To je správný postup.

Nedávno jste prohlásil, že návrhy, které Zemanův kabinet předkládá a vydává za proevropské, připomínají západoevropskou socialistickou politiku 50. a 60. let. Nezní tu váš vlastní euroskepticismus?

Vůbec ne.

V čem jsou ty návrhy socialistické?

Začínají deficitními rozpočty a končí revitalizačními programy. Tři čtvrtě roku se jednalo o projektu státní plánovací komise…

Ty návrhy by už dnes v EU neprošly?

Řada z nich jistě ne.

David se bojí Goliáše

Co udělá vaše strana, aby se situace změnila? Co uděláte pro to, aby u nás vznikla silná proevropská vláda?

Ve chvíli, kdy vláda ČSSD bude uznána nebo sama sebe uzná za nezpůsobilou a bude jmenován nový premiér, který US vyzve k jednání, zúčastníme se jich v dobré víře a bez předběžných podmínek.

Podmiňujete případný vstup do většinové vlády tím, že bude jiný premiér?

My nic nepodmiňujeme. Tato vláda není způsobilá, nemá naši důvěru, nemůžeme a ani nechceme s ní mít nic společného. Nebude-li tato země mít vládu, jsme jako seriózní politická parlamentní strana připraveni jednat o jejím vytvoření.

Takže zůstanete pasivní, dokud jeden z partnerů nevypoví opoziční smlouvu?

Je snad alternativou, že my zrušíme opoziční smlouvu nebo vyslovíme vládě nedůvěru? Máme jen 19 poslanců!

Můžete být aktivní v jiném slova smyslu. Můžete nabídnout, že vstoupíte do vlády, jejímž hlavním programem bude vstup do EU v první vlně.

My nemáme co nabízet. Jsme nejmenší parlamentní strana a bylo by až legrační, kdybychom něco takového nabízeli. Ale bude-li potřeba vytvořit jakoukoli novou vládu, opakuji, že jsme připraveni jednat, budeme-li pozváni. My sami nemůžeme k takovému jednání zvát. A už vůbec ne v době, kdy existuje opoziční smlouva. Vždyť by to bylo pro smích.

Ptal jsem se na vaši aktivitu.

To, co jsem řekl, představuje mimořádně vysokou míru aktivní vstřícnosti. Strana, která stojí mimo poziční smlouvu a má 19 poslanců, nemůže víc ani říct, ani udělat.

Rozuměl jsem dobře: mluvíte o poziční smlouvě?

Samozřejmě, to je taky jedině správný název, neboť je to smlouva o pozicích.

Pokud se situace nezmění sama od sebe, vy neuděláte nic.

Nic se neděje samo od sebe. Někdo uzavřel smlouvu a nikdo jiný ji nemůže zrušit.

Potom budete ochotni být aktivní?

A co můžeme jiného dělat?

Jestliže nezanikne opoziční smlouva, tři roky se v tomto státě vůbec nic nestane. Jen vypadneme z první skupiny států, které budou mít šanci vejít do Evropské unie.

To můžete mít pravdu, ale musíme se ptát, kdo je viníkem. Devatenáct poslanců přece nemůže zrušit smlouvu 137 poslanců.

David porazil Goliáše.

V biblické legendě, nikoli v parlamentu. Tam se hlasuje podle síly hlasů. Devatenáct hlasů je prostě podstatně méně než 137 hlasů, nemůže je přehlasovat.

Můžete být přece tahouny do Evropské unie. Nabídnout se.

To by byl politický nesmysl, nic takového neexistuje. Nelze postavit vládu na chiméře, že jde o vládu pro vstup do EU. V průzkumu, o němž jsem už mluvil, se ukázala další věc, která možná někoho překvapila, mě nikoli: jen 32 % voličů ČSSD a pouze 36 % voličů KDU-ČSL podporuje vstup do EU. Já těm stranám jako politickým entitám neupírám, že jsou o nutnosti vstupu přesvědčené. Pravda ale je, že jejich voliči se toho spíš bojí. Dále: za heslo o EU se nelze schovávat. My musíme samozřejmě do EU vstoupit, ale to, co pro vstup musíme udělat v našem právním řádu, státní správě a v reálné ekonomice, musíme změnit doma. A 99 procent toho všeho je třeba udělat v každém případě, ať do EU vstoupíme, nebo ne, jinak naše země, naše ekonomika spadne hodně hluboko v mezinárodním srovnání. Je to v našem národním zájmu, museli bychom to udělat, i kdyby žádná EU neexistovala.

Jaký má vaše strana plán pro to, abychom z první skupiny aspirantů nevypadli?

US je opoziční strana, nemůže sama připravit všecky legislativní návrhy, může se snažit připravit pouze některé. Většinu musí udělat vláda.

Můžete objíždět zemi a přesvědčovat občany, že EU je pro nás životně důležitá.

To taky děláme.

Jezdíte do Bruselu? Ptáte se evropských komisařů, jak nás vidí?

My se snažíme působit především v ČR, nechceme jezdit na výlety do Bruselu nebo někam jinam.

Já to nemyslím jako výlet.

Hodně těch lidí jezdí k nám, Evropská komise tu má zastoupení. Co je teď třeba, může udělat jen vláda, od toho má přímou důvěru svých poslanců a nepřímou důvěru ODS.

Vaše nabídka je, že schválíte kvalitní vládní návrhy?

Ano, ale nesmí to být implantování prastarých socialistických receptů z 50. a 60. let pod pláštíkem EU.

Zatím bylo schváleno sotva deset návrhů.

Nebylo jich o moc víc podáno.

Je US ochotna navrhnout sněmovně, aby namísto prázdnin zasedala a přijímala zákony?

Legislativní proces se v žádném případě nesmí zabrzdit vinou Poslanecké sněmovny.

Navrhnete zrušit prázdniny?

Kdyby byl dostatek smysluplných návrhů zákonů, které musíme změnit, předělat, dodělat, udělat, myslím, že by se sněmovna musela přizpůsobit. Já jenom nevím, jestli nám něco takového hrozí. Bohužel.