HISTORIE..CZ
90. léta

Losos v hotelu Residentschloss

Od chvíle, kdy se Miloš Zeman stal premiérem, zavládlo kolem bamberské aféry velké mlčení. Například v tisku se k ní za tu dobu vrátily pouhé dva články. ČSSD taky botu svého předsedy usilovně zametá pod koberec. Jeho snaha získat do stranické kasy peníze výměnou za ministerská křesla pro několik podezřelých existencí je v partajních kruzích vysvětlována dvojím způsobem. Jednak jako zrádné spiknutí bývalých agentů tajné komunistické policie a jednak jako zrádné spiknutí antisocialistických sil tehdejšího vedení ministerstva vnitra v čele s Janem Rumlem. Bamberg se ovšem v tuto chvíli zkoumá i věcně - mají ho ve své agendě vyšetřovatelé, policie i BIS. Výsledky pátrání jsou však zatím velmi skromné.

Vízek prý znal konta ODS

Aféra se dá dnes rozdělit do čtyř tematických částí. Tou nejdůležitější samozřejmě zůstává podivný kšeft sám. Pro osvěžení paměti: Miloš Zeman, Karel Machovec a Jaroslav Vlček se v roce 1995 dvakrát sešli hned za hranicemi v německém Bambergu s trojicí podezřelých podnikatelů. Tvořili ji bývalý šéf významné komunistické firmy PZO Simex a pozdější velvyslanec ve Švýcarsku Miloslav Kočárek, bývalý místopředseda Státní plánovací komise a navíc člen ČSSD Miloslav Jírava a švýcarský podnikatel Jan Vízek, stíhaný v zemi helvétského kříže za podvody. Vízek Zemanovi nabízel několikasetmilionový úvěr pro ČSSD (finančně tehdy vzhledem k nejasnostem okolo Lidového domu téměř na lopatkách) a sociální demokraté na oplátku za to Vízkovi a jeho kumpánům vysoká místa ve státní správě. Na závěr podepsali vyjednavači dokument, který dohodu stvrzuje.Je známo, že Zeman nejprve vše kategoricky popřel, aby za pár dnů naopak téměř vše kategoricky přiznal: ano, v Bambergu se skutečně při uzených lososech, bílých klobásách, rostbífech a pivu několik hodin diskutovaly podrobnosti dohody. Nicméně, tvrdil Zeman letos v dubnu před ústředním výborem své strany, bylo to poprvé a naposled, kdy se ČSSD „někdo pokusil zahltit jakýmsi výměnným obchodem“, a vyjednavači prý dohodu nakonec rozhodně odmítli. Jenže co si pak počít s existujícím dopisem, v němž Kočárek oznamuje Vízkovi, že Zeman s rámcovým obsahem smlouvy souhlasí. Není to pravda, řekl k tomu stručně Zeman v dubnu a pak si o Bambergu uložil měsíčního bobříka mlčení, který trvá dodnes.Vzhledem k barvitým podrobnostem bamberského obchodu zůstala zcela nepovšimnuta pasáž Zemanovy řeči, kde se zmiňuje o tom, že Vízek předal vedení sociálních demokratů kompromitující materiály o ekonomické korupci v Česku. Zeman, který před rokem a půl neváhal kvůli několika evidentně padělaným „dokumentům“ halasně obvinit vnitro z přípravy policejního státu a hned se svým kufříkem spěchal k prezidentovi, se nad Vízkovou složkou obdivuhodně ovládl: dokumenty byly prý natolik nepřesvědčivé, že se jimi vůbec nezabýval. Odmítl dokonce sdělit naslouchajícím členům strany, čeho se týkají. Přitom podle dalšího z vyjednavačů Jaroslava Vlčka dostal Zeman od Vízka informace o švýcarských kontech ODS a zahraničních podnikatelských aktivitách Klausových spolustraníků. Věc vyšetřuje jak BIS, tak policie - té prý někdo před třemi měsíci předal informace, kterými disponoval Zeman a jeho spoluvyjednavači. Dokumenty jsou podle pracovníků BIS věrohodné natolik, aby se jimi zabývali. Jaroslav Vlček má prý pravdu.

Oběti sabotáže

Dalším rozměrem aféry je trestní oznámení podané advokátem sociální demokracie Jiřím Teryngelem. Podle něj se stal Zeman obětí „sabotáže“, která mohla být rozbuškou velké vnitropolitické krize. Teryngelovo podání dostal na stůl speciální vyšetřovatel Martin Hádek. Se slovem sabotáž nesouhlasí. „Tak to vidí pan Teryngel. V nejhorším případě by mohlo jít o pomluvu,“ říká. Jenže koho a kým nechce zatím vysvětlit.Zeman prý předal Hádkovi také určité dokumenty, které měly prokazovat, že komplot proti němu vymyslel někdejší ministr Ruml se šéfem rozvědky Černým. Hádek se papíry vůbec nezabýval, s Bambergem prý nesouvisely, a předal je vyšetřovatelům na Praze 1 - prý jim podle údajného místa jednání Rumla a Černého náležely. Zástupce šéfa úřadu vyšetřování v prvním pražském obvodu major Just si vzpomíná, že něco podobného přišlo, ale do jejich kompetence to prý nespadalo. „Těch trestních oznámení byla řada, to byste musel upřesnit, o kterém mluvíte,“ dodává. Zřejmě to zase někam poslali, ale protože přesně nevědí, o čem je řeč, nemohou odpovědět. Že jde o zásadní obvinění jejich někdejšího šéfa Rumla, podle něhož měl destabilizovat vnitropolitickou situaci, je příliš nevzrušuje. „Takových udání tu máme,“ říká Just.Podobné je to s „vyšetřováním“ kauzy Bamberg Bezpečnostní informační službou, které si před volbami objednal Zeman. Služba nemá právo nic vyšetřovat, pouze pracuje s informacemi a ty předá, pokud je to nutné, policii. Tvrdil-li před čtvrt rokem předseda ČSSD (a s ním také prezident Havel), že BIS prokázala, že bamberská schůzka byla provokací bývalé první správy StB, nemá pravdu. Celé tehdejší vyšetřování BIS představovalo prohlídku databází, z nichž vyplynulo, že Kočárek a sociální demokrat Jírava byli v úzkém kontaktu s komunistickou rozvědkou a že exposlanec Vlček byl po listopadu poměrně častým hostem ruské ambasády. O tom, že by tito lidé připravovali proti sociální demokracii nějaké „spiknutí“, není ve zprávě BIS ani slovo.Oficiální rozuzlení není v dohledu. Hádek vyslechl do konce května všechny účastníky setkání a přečetl písemné důkazy, ale dál se nemůže pohnout, dokud nebude vyslechnut Vízek, kterého dnes všichni vyjednavači obviňují, že aféru zorganizoval. Podle Hádka měl být Vízek vyslechnut ve Švýcarsku tamní vyšetřující soudkyní už koncem srpna. Omluvil se ale kvůli nemoci a další pozvánku dostal na polovinu října.