HISTORIE..CZ
90. léta

Vraždit se musí umět

Zabít Roma se v Česku pomalu stává nevinnou, úřady tolerovanou kratochvílí. Zatím naposled si to vyzkoušela čtveřice mladíků, kteří před dvěma měsíci v Orlové kvůli barvě kůže ukončili život náhodného kolemjdoucího. Vyšetřovatel věc prozkoumal a zjistil, že se vlastně nestalo nic vážného: obětí byl jenom „cikán“, a navíc přiopilý. Policie čin překvalifikovala na lehké zdravotní ublížení s rasovým podtextem a státní zástupce tři mládence obratem propustil z vazby (čtvrtý zůstává za mřížemi proto, že má na krku ještě jedno rasové napadení).

Půllitrem do zad

Průkopníkem karvinského přístupu je bezpochyby východočeský státní zástupce Miroslav Antl. Ten letos počátkem léta přišel v podobném případu s převratným stanoviskem: vrchlabskou Romku Helenu Bihariovou nezabili rasisté, kteří ji v únoru nahnali do rozvodněného Labe, ale vrahem je řeka sama. Podle Antla je totiž prokázáno (neboť mu to přece řekli sami pachatelé), že nikdo z mužů nechtěl Bihariovou zabít, a už vůbec ne z rasistických pohnutek. Jim šlo jen o to, aby se „ta černá děvka umyla“. Že ji přitom strhl ledový proud, je jiná věc.V Orlové se stalo vlastně totéž - až na to, že zde nebyla zabijákem řeka, nýbrž rušná silnice. Právě po ní se sedmnáctého května po půlnoci vracel domů Milan Lacko se svou dcerou a jejím přítelem, které krátce předtím vyzvedl u chlapcovy matky. Cestou kolem hospody Na Malce si Romů všimla skupina holých lebek užívajících si v restauraci sobotní večer. „Hele negři, a ještě buzeranti,“ ohodnotil podle svědků jeden ze skinheads fakt, že kolemjdoucí muži šli zavěšeni do sebe. Jeden z vlastenců hodil po „negrech“ rovnou půllitr a trefil Lackovu dceru do ramene. Pak vyrazilo z hospody celé povykující komando a drobný, něco přes padesát kilo vážící Lacko zavelel svým svěřencům k útěku. Když bylo po pár metrech jasné, že pronásledovatelům neutečou, otec se zastavil a ve snaze bránit mladé zkusil skinheady zadržet. To se mu stalo osudným: čtveřice mládenců ho zřídila tak, že zůstal ležet na krajnici. A zatímco se oni vrátili k hospodě a v klidu odjeli autem pryč, otřeseného Lacka krátce nato přejel kamion a na místě ho zabil.Vyšetřovatel Viktor Pavelka dospěl po několika týdnech práce k závěru, že za svou smrt si může nejvíc Lacko sám. Neměl se prostě opilý (v krvi mu naměřili 1,75 promile alkoholu, tedy asi tři čtyři piva) motat po rušné silnici. „Podle znaleckého posudku způsobili útočníci poškozenému pouze lehká zranění a potom hned odjeli. Nemohli přece vědět, že se poškozenému něco stane. Je tedy nutné překvalifikovat jejich čin na lehké ublížení na zdraví s rasovým podtextem,“ soudí Pavelka. Na jeho názor pak briskně zareagovalo státní zastupitelství: „Díky menší trestní sazbě neexistuje v tuto chvíli žádný důvod se domnívat, že by se obvinění pokusili pokračovat v trestné činnosti,“ doplnil svého podřízeného karvinský státní žalobce Josef Bláha a pustil tři ze čtyř zadržených holých hlav na svobodu (všichni přitom přiznali, že motivem jejich činu byla averze k Romům).

František Dobrota

„Soudní lékař nenašel na těle nic, co by nasvědčovalo tomu, že útočníci Lacka intenzivně kopali,“ vysvětluje Viktor Pavelka, proč případ překvalifikoval z těžkého na lehké ublížení na zdraví. Pro vyšetřovatele je totiž průběh nočního incidentu jasný: „Lacko byl opilý. Pachatelé taky. Byla to vlastně jen drobná potyčka. Oni do něj jen strčili. Kdyby byl střízlivý, klidně by se sebral a šel by domů. Za jeho opilost přece nikdo nemůže."Můžeme se přít, zda zmíněný obsah alkoholu v krvi představuje zásadní "opilost“, či nikoli. Není však pochyby o tom, že kdyby Lacko nepotkal holohlavou bojůvku, domů by došel určitě. Jak vlastně vyšetřovatel ví, že se mládenci (kteří předtím neváhali hodit na živý terč půllitrem)) se svou obětí „jen trochu strkali“? Pavelka tak usuzuje z dobré pověsti pachatelů. „Jsou to v podstatě slušní kluci,“ říká. „Jeden z nich je vysloveně František Dobrota. Další zase pracuje jako pekař a jeho zaměstnavatel mne prosil, ať už ho pustíme. Lepšího pracanta prý už nesežene."Proti této příkladné bezúhonnosti je na druhé misce vah pověst zabitého. O tu se ostatně policie v případech romských obětí poslední dobou zajímá víc než o rodokmen a zázemí pachatelů. A najde-li kaz, vždy o něm "náhodnou zmínkou“ informuje média. Tak jsme se například po vrchlabské vraždě dozvěděli, že Helena Bihariová byla „prostitutka“, a dokonce prý jednoho z vrahů - alespoň on to tvrdí, a to je v Čechách docela dobrý důkaz - kdysi okradla. Naproti tomu ani policie, ani státní zástupce nepovažovali za nutné zmínit se pro dokreslení situace o tom, že krátce před vraždou pochválil rasistický samizdat NOVÁ KREV na svých stránkách jednoho z vrchlabských zabijáků za příkladné šíření „naší věci“. Stejné je to v karvinském případě - i tady stáčí vyšetřovatel Pavelka po chvíli řeč na životní styl oběti: „Nikam to nepište, ale Lacko byl trestán pro krádeže. Ostatně jako každý Cikán."Dá se namítnout, že rasismu propadají policisté na celém světě. Proč ovšem v Čechách tuto úchylku posvěcují i státní zástupci? "Z hlediska práva za Lackovu smrt obvinění rozhodně nemohou,“ říká k Pavelkově konstrukci stručně dozorující státní zástupce Josef Bláha. Takže holohlavci, kteří Lacka přepadli, srazili na zem a nechali ho ležet na nepřehledném místě silnice, nenesou žádnou odpovědnost za smrtelné nebezpečí, jemuž tím byl vystaven? „To je laická otázka. Prostě něco jiného by bylo, kdyby ho strčili přímo pod auto,“ říká Josef Bláha. „Oni ale odešli a smrt nastala až po nějaké době.“