HISTORIE..CZ
90. léta

Dědictví po StB

Do konce letošního roku se bude Bezpečnostní informační služba stěhovat do nového areálu. V médiích se objevila zpráva, že je objekt příliš drahý. Šéf služby Stanislav Devátý sice uváděnou cenu jeden a půl miliardy popřel jako „značně nadsazenou“, ve srovnání se světem by i ale to byla obrovská láce: například sídlo izraelského Mosadu stálo v přepočtu zhruba 25 miliard korun. Problémem tedy nejsou samotné peníze, ale spíš to, co za ně Devátého úřad dostane. A v tomto smyslu areál svým novým majitelům mnoho důvodů k radosti nenabízí.

Nevíš, kdo tě poslouchá

Už jeho poloha vzbuzuje v odborných kruzích rozpaky: budoucí centrála BIS je malebně zasazena na okraj stodůlkovského sídliště mezi hradbu mnohapatrových paneláků a dálnici Praha-Plzeň. Prakticky ze všech míst v okolí vidí náhodný pozorovatel kontrarozvědčíkům až do kuchyně. Navíc nejenže se zaměstnanci úřadu do svého nového sídla nevejdou, ale podle odborníků je to špatné i se zajištěním bezpečnosti: areál prý není dostatečně zajištěn proti teroristickému útoku, odposlechu či nabourání počítačové sítě.Areál ve Stodůlkách se začal stavět v roce 1981 pro potřebu čtvrté správy Státní bezpečnosti - tzv. sledovačky. Pro zajímavost - tato správa StB (jedna ze třinácti) měla koncem osmdesátých let asi devět set zaměstnanců - víc než celá dnešní BIS. Tým S. Devátého ale potřebuje více prostoru pro techniku. Polistopadová tajná služba dostala rozestavěný komplex v rámci dělení majetku při svém odchodu od Ministerstva vnitra před pěti lety.Ministerstvo financí do domu BIS investovalo v letech 1991–95 podle odhadů asi devět set milionů korun - přesnou sumu Kočárník i BIS tají. Podle rozpočtu kontrarozvědky má být na dokončení sídla ještě vynaloženo 181 milionů. Přirozeně to není jediná investice tajné služby do oprav či nákupu nemovitostí. Úřadovny v menších městech a specializovaná pracoviště spolknou v letech 1995 - 1998 asi čtyři sta milionů korun. Do telefonů, ústředen a radiových spojení bude nutno investovat devadesát a do počítačových sítí asi padesát milionů korun.Šetřit na centrále ve Stodůlkách by se zřejmě příliš nevyplatilo. Objekty tajných služeb je nutno čím dál složitěji uzavírat a chránit před stále dokonalejšími výzvědnými technikami zvědavců od konkurence. Žádná okna se už neobejdou bez speciální fólie znemožňující odposlech rozhovoru prostřednictvím kmitočtu chvějících se skel. Počítače vyzařují elektromagnetické paprsky, které se dají až z několika kilometrů odečítat, a případný špion může zjistit princip používaného systému, nebo dokonce i konkrétní přísně utajovaná data. Proto se kanceláře stavějí jako tzv. Faradayova klec, která záření nepropouští. Na miliony přijde i ochranný systém kamer a čidel rozmístěných kolem objektu. Bezpečnost něco stojí, a proto jsou odborníci překvapeni, že se v případě objektu Stodůlky lehkomyslně přehlížejí některá přímo se nabízející rizika.

Všichni dobří Slováci

Nedávno byli prověřeni všichni pracovníci, kteří objekt budují. Údajně k tomu došlo poté, co BIS dostala signál, že najatá stavební firma Dynastav posílá do Stodůlek ukrajinské dělníky. Aniž by experti chtěli někoho podezřívat, vytanula jim v hlavě vzpomínka na moskevské velvyslanectví USA. (V půli 80.let je na zakázku z Washingtonu postavili Rusové a budova byla tak prošpikována odposlechovou technikou, že ji Američané nakonec raději zbourali.) Z Ukrajinců budujících českou kontrarozvědku se nakonec vyklubali Slováci: někdo si prostě spletl ukrajinštinu s východoslovenským dialektem.Přestože se neví, kdo na stavbě pracoval do roku 1989, není montáž „nepřátelských“ mikrofonů do kanceláří StB pravděpodobná. Zároveň se ale nedá s určitostí vyvrátit - stavba totiž není prakticky nijak zabezpečena -, že se v posledních pěti letech někdo „nenapíchl“ na vznikající počítačovou síť. Pokud se tak stalo, nebude to podle odborníků možné zjistit ani pečlivou bezpečnostní prohlídkou; v budoucnu ale biska může z úniku informací zjistit, že špioni mají k dispozici všechna data uvolněná agenty BIS pro potřeby kolegů na vnitřní síť.Do objektu je ze všech stran vidět a není problém monitorovat například autopark tajné služby - třeba z pronajatého bytu v paneláku. BIS si nechala na dvoře postavit benzinovou pumpu - i když o sto metrů dál je normální veřejná pumpa. Pro možné teroristy nebude složité připevnit na zásobovací cisternu malý balíček semtexu a při čerpání vyhodit objekt do vzduchu.Před pěti lety osamostatněná tajná služba o řadě rizik vůbec neuvažovala - vedení bylo rádo, že se nový úřad bude mít kam přestěhovat. Současné vedení BIS sice rizika připouští, ale pravděpodobnost jejich „aktivizace“ je prý malá. Otázkou je, zda to bude platit i za pět nebo deset let.