HISTORIE..CZ
90. léta

Hradčany do briket, Karel IV. do oběhu

Hradčany do briket, Karel IV. do oběhu

Výměna peněz by měla proběhnout hladce

Po měnové odluce a kolkování přichází v průběhu jednoho roku další rozsáhlá akce, která se týká našeho oběživa. Od prvního srpna přestanou platit haléřové mince, kovové federální desetikoruny a bankovky do hodnoty padesáti korun. Platnost vyšších bankovek končí 31.srpna. Měnová odluka měla hladký průběh a bankovní odborníci očekávají, že komplikace nepřinese ani výměna peněz. S menšími problémy se ale už dnes můžete setkat.

Křečkování nové měny

Pokud dnes někdo platí v obchodě novou bankovkou, často se stává, že pokladní uschová peníze pod kasu a vrátí zákazníkovi zbytek sumy ve starých bankovkách. Podle JUDr.L.Surgy, ředitele peněžního odboru České národní banky, je přitom nových bankovek a mincí dost: „Pro všechny by bylo jednodušší, kdyby staré bankovky stáhla z oběhu maloobchodní síť. Jednotliví občané by potom nemuseli chodit do banky s každou desetikorunou. Před 31.7. ale nemůžeme bývalé federální bankovky v obchodě odmítnout. Vše závisí na dobré vůli maloobchodu.“

Nové peníze jsou světová špička

Veřejnost prý přijímá nové bankovky dobře. Nemusí kontrolovat, jestli je na každé bankovce nalepený kolek, a konečně zmizí i ideologicky zabarvené motivy dělníků a partyzánů. Nahrazují je velikáni českých dějin. „Občas má někdo výhrady k tomu, jak osobnosti na bankovkách vypadají,“ říká L.Surga. „To je ale věc akademického malíře Oldřicha Kulhánka. Víme například, že podoba Karla IV. je téměř shodná s představami antropologů. Komenského pak záměrně zachytil jako zaníceného člověka. Myslím, že po grafické i tiskařské stránce je např. tisícikoruna světová špička."Nové bankovky tiskne anglická tiskárna Thomas de la Rue (50, 100 a 500) a Státní tiskárna cenin v Praze. Papír s proužkem a vodoznakem (viz rámeček) se k nám dováží z Německa a z Francie. Důvodem této mezinárodní spolupráce není podle L.Surgy neschopnost našich tiskařů. Vše je pouze otázkou rozsahu a kapacity výroby. Musí být vytištěno 350 miliónů bankovek. Státní tiskárna i při dvousměnném provozu zvládne 140–180 miliónů kusů. Největší problém je ale v samotné přípravě jedné emise, která trvá 4–6 měsíců. Výtvarníkův návrh se musí rozkreslit do jednotlivých linek tak, aby nikde nebyla souvislá plocha barvy. Pro tiskárnu je nezvládnutelné připravit všechny bankovky najednou.Systém ochrany našich bankovek před paděláním je tím nejlepším, co současná technika dovede. Jsou minimálně stejně dokonalé jako německé marky. L.Surga: "Snažíme se vyvarovat chyby, kterou udělali Němci. Bundesbanka vytvořila u nových bankovek image nepadělatelných peněz. Tím se otupila pozornost veřejnosti a šanci dostaly i nedokonalé padělky. Navíc padělat se při určitém úsilí dá všechno."Počítá se s tím, že v průběhu pěti až sedmi let proběhnou nové úpravy současné emise: půjde o zdokonalení ochranných prvků. Je možné, že úpravy pozmění i vzhled peněz.Jednotlivé bankovky, jejichž výrobní cena se pohybuje od jedné do dvou korun, ovšem celých pět let obíhat nebudou. Národní banka chce prosazovat tzv. politiku čistých peněz. L.Surga: "V současné době je v oběhu řada bankovek, které vypadají jako hadry. Tomu se chceme vyhnout. Častěji budeme vyměňovat bankovky nižších nominálních hodnot, které mění vícekrát svého majitele. Opotřebení je různé i z regionálního hlediska. V bývalé federaci projevovali nejmenší úctu k penězům na východním Slovensku. V rámci České republiky je to Ostravsko.“

S mincemi spokojenost jen zčásti

Nové mince se razí v Kanadě, Německu a v Jablonci nad Nisou. Mincovny můžeme odlišit podle malých značek na rubové straně mincí. Kanadské mají javorový list, německé tři věžičky a jablonecké „b“ s korunkou.Na nové mince si lidé stěžují podstatně častěji. Na první pohled se prý nedají rozeznat a kov navíc tmavne nerovnoměrně. L.Surga to považuje za problém materiálu a technologického postupu, zejména u hamburské mincovny.Slepci jsou naopak s novými mincemi spokojeni. L.Rada, telefonista Respektu: „Chodím nakupovat zásadně s novými mincemi. U papírových bankovek se slepecké znaky totiž brzy ztrácejí a pak nepomůže ani nejdokonalejší hmat.“ Proto se uvažuje o výrobě šablon pro nevidomé, které umožní rozlišit bankovky podle velikosti.

I vy můžete rozeznat padělek

Většina padělků nových bankovek má šanci pouze díky nepozornosti občanů. Málokterý padělatel totiž dokáže napodobit základní ochranné prvky, které můžeme odhalit pouhým zrakem:1. Vodoznak je již součástí ochrany papíru. Proti světlu vidíme portrét osobnosti.2. Okénkový proužek je také zapracován do hmoty papíru při jeho výrobě. Umělohmotný metalizovaný proužek vystupuje na povrch papíru vždy po 5 mm. Okénka obsahují mikrotext označující nominální hodnotu bankovky. Proti světlu je vidět proužek po celé straně bankovky.3. Skrytý obrazec (sklopný efekt), číslo obsahující nominální hodnotu bankovky, je vidět pouze při vodorovném přiložení bankovky ke zdroji světla.4. Soutisková značka (průhledka) vzniká tak, že obě strany bankovky jsou tištěny současně. Tak je zaručen přesný soutisk. Z jedné strany bankovky je vidět jedna část značky a z druhé zbytek. Proti světlu je značka CS vidět celá a jednotlivé linky na sebe navazují.Navíc pro dvoutisícové a pětitisícové bankovky připravuje Česká národní banka opravdovou lahůdku, tzv. OVI. Část plochy bankovky bude měnit svou barvu podle náklonu vůči zdroji světla. Tím se sice bankovky prodraží, na druhé straně to ale vedle kinegramu (trojrozměrný obrazec, rytecká obdoba hologramu) je vrchol bankovkové techniky. Například Němci mají OVI na pětiset a tisícimarkovce.