HISTORIE..CZ
90. léta

Česko-německá jednání o uprchlících opět na mrtvém bodě

Česko-německá jednání o uprchlících opět na mrtvém bodě

Bratislava nechce o společné hranici vůbec mluvit

Česká republika a Německo si vyměnily v půli května své návrhy textů dohody o vracení ilegálních uprchlíků (tzv. readmisní smlouva). Premiér Václav Klaus 27. května prohlásil, že podpis smlouvy mezi oběma zeměmi je záležitost několika týdnů. O pět dnů později začala o konečné podobě smlouvy jednat česko-německá expertní komise, která svou práci ukončila před čtrnácti dny. Zůstaly však dva rozpory. Praha původně navrhovala, aby lhůta, do které mohou Němci ilegální uprchlíky po vstupu na jejich území vrátit do České republiky, byla tříměsíční, Bonn šestiměsíční.Před začátkem jednání expertní komise čeští politici německému požadavku ustoupili. Bonn však vzápětí přišels dalším požadavken: šestiměsíční lhůta se bude počítat od chvíle, kdy uprchlíka na svém území objeví. Další rozpor je víceméně formální. Německo chce mít ve smlouvě klauzuli, že bude vracet uprchlíky, kteří na jeho území ilegálně vstoupili nebo tam ilegálně pobývají. Česká strana trvá pouze na vstupu.Pokud jde o vytvoření hraničních přechodů se Slovenskem, jednání se za poslední tři měsíce nepohnula z místa. Podle slovenského ministra zahraničí je Bratislava jednání o hranici nakloněna, ale jeho slova vzápětí vyvrátili premiér Mečiar a ministr vnitra Tuchyňa.

Německý vyjednavač odvolán z funkce

Před týdnem se česko-německé spory měly vyřešit na schůzce náměstka ministra vnitra Martina Fendrycha a tajemníka německého ministra Johannese Wöckinga. K setkání však nedošlo. J. Wöcking byl několik dnů před schůzkou z funkce odvolán (údajně poskytl tisku některé tajné informace o špiónech z bývalého východního Německa), a proto místo něj přijel ve čtvrtek do Prahy poslanec Bundestagu a zároveň tajemník ministerstva vnitra Eduard Lintner. O své cestě se prý dozvěděl dva dny před jednáním.Výměna vyjednavače podpis smlouvy oddálila. „J. Wöcking s námi jednal od počátku. S ním jsme domluvili prodloužení lhůty na šest měsíců a on předběžně souhlasil, že se tato lhůta bude počítat od vstupu uprchlíka na německé území,“ říká Marin Fendrych. Nový vyjednavač může podle něj celý problém postavit úplně jinam. „Pan Lintner se samozřejmě na Wöckinga neodvolával. Prostě vznesl požadavek, se kterým jsem nesouhlasil. Němci by nám pak mohli vracet uprchlíky, kteří jsou u nich třeba tři roky."Němečtí zástupci dnes tvrdí, že nebudou schopni prokázat, kdy který uprchlík na jejich území vstoupil. M. Fendrych je ale přesvědčen, že by to neměl být takový problém. "Podle tzv. pasovského protokolu nám vrací uprchlíky do 48 hodin po vstupu na německé území. Když to funguje v tomto případě, mělo by to fungovat i v případě readmisní smlouvy. Je to jejich vnitřní věc,“ říká. Celou záležitost by mělo uzavřít jednání ministrů vnitra Rumla a Seiterse. Datum schůzky nebylo zatím stanoveno.

Promarněné tři měsíce

Před týdnem český ministr zahraničí Josef Zieleniec prohlásil, že na Slovensku začíná převládat pochopení pro vznik klasického hraničního režimu s Českou republikou. „K optimismu mě přivádí poměrně vstřícný dopis mého kolegy Jozefa Moravčíka,“ řekl ministr.Tři dny poté však slovenský ministr vnitra Jozef Tuchyňa sdělil novinářům, že Slovensko nemá právo hranici uzavřít, protože v českých zemích žije asi 180 000 lidí, kteří se přihlásili ke slovenské národnosti. „Česká republika má však na tento krok svrchované právo. My ale přijmeme adekvátní opatření,“ řekl doslova ministr Tuchyňa.Minulé úterý poslal Jan Ruml svému slovenskému kolegovi dopis, ve kterém ho vyzval k jednání o hraničních přechodech. J. Tuchyňa údajně odpověděl, že na odborné rozhovory přistupuje. Expertní komise by se měla sejít 12. července. V tu dobu ale může být hranice z české strany už uzavřena.Čtyři resorty (ministerstvo obrany, vnitra, zahraničí a financí) předloží totiž tuto středu vládě návrh na jednostranné zřízení hranice se Slovenskem. Podle návrhu by se tak mělo stát 1. července 1993. „Je nám ale jedno, jestli hranice začne existovat o pár dnů později. Důležité je, aby návrh prošel,“ říká M. Fendrych. To však není jisté. Zatím tento materiál podepsali pouze dva ministři - J. Ruml a I. Kočárník. Za ministerstvo obrany signoval návrh pouze náměstek J. Pospíšil a za ministerstvo zahraničí návrh zatím nikdo nepodepsal. Druhého července má navíc prezident Václav Havel odjet na oficiální návštěvu Slovenska a schválení návrhu před jeho cestou by podle některých ministrů prý „nebylo vhodné“.Květnový optimismus českých a německých politiků ohledně data podpisu readmisní smlouvy nebyl tedy asi na místě.