HISTORIE..CZ
90. léta

Klausův slib Kohlovi prozatím nelze splnit

Klausův slib Kohlovi prozatím nelze splnit

„Blesková jednání“ o uprchlících odložena o tři týdny

V pondělí 22.března oznámilo ministerstvo vnitra, že Česká republika nebude jednat s Německem o podpisu dohody o vracení uprchlíků, dokud neuzavře obdobné smlouvy s Polskem a Maďarskem. Tedy nejdříve za tři měsíce. Dohodli se na tom ministři Ruml a Zieleniec.O den později (23.března) na schůzce s Helmuthem Kohlem v Bonnu ale premiér Václav Klaus souhlasil s „bleskovým dvoustranným jednáním o azylových otázkách“. Návrh vzešel z německé strany a rozhovory měly podle původní verze začít už toto pondělí v Praze. Německý tým měl vést ministr vnitra Seiters a Kohlův poradce pro zahraniční vztahy Hartmann; za Českou republiku pak ministři Ruml a Zieleniec. Když však po návratu konzultoval premiér Klaus záležitost se členy svého kabinetu, byl jeho souhlas k okamžitému jednání podroben vážné kritice. Výsledkem je pro tuto chvíli fakt, že plánovaná pondělní schůzka byla odložena.

Nebyli bychom schopni smlouvu plnit

Po krachu březnových jednání šesti středoevropských států v Praze není v otázce předávání uprchlíků zcela jasno. Protože nebylo nalezeno společné východisko, musí si každý stát vyřešit problém s běženci na vlastní pěst: pomocí dvoustranných (tzv. readmisních) dohod se svými sousedy. Česká republika má takovou smlouvu podepsanou zatím jen s Rakouskem a Slovenskem - ale protože mezi ČR a SR zatím neexistuje klasická mezinárodní hranice, je naše smlouva v současné době bezcenná.V pátek 18.3. jednali v Bonnu o česko-německé readmisní smlouvě náměstek ministra vnitra Martin Fendrych a tajemník spolkového ministra vnitra Johanes Wöcking. Po dlouhé debatě nakonec německá strana souhlasila s českým návrhem postupu: za tři měsíce (v červnu 93) bude ustanovena společná expertní komise, která projedná a připraví podmínky dohody. Němci ale s výsledkem Fendrychovy mise nebyli spokojeni a zřejmě proto otevřeli problém o čtyři dny později znovu s českým premiérem.Podle náměstka Fendrycha stojí naše azylová strategie na čtyřech bodech: podpis bilaterální smlouvy s Polskem a Maďarskem, dohoda se Slovenskem o společné hranici, změna našeho azylového zákona a změna podmínek vstupu cizinců ze třetích zemí na naše území. „Teprve potom začneme jednat s Německem,“ říká Fendrych. „To je postup schválený i ministerstvem zahraničí."Podle ministerstva vnitra je nutné smlouvu s Německem podepsat, ale ne v současné době. "Podmínky dohody bychom nebyli schopni plnit,“ říká M.Fendrych. Vzhledem k tomu, že nám chybí jedna hranice, nejsme totiž podle něj schopni kontrolovat vstup ilegálních uprchlíků na naše území. Navíc nemáme ani tolik uprchlických táborů, abychom mohli k nám vrácené uprchlíky vůbec ubytovat (jen za loňský rok přešlo přes ČR do Německa zhruba 200.000 běženců). Mezi politiky prý existuje i obava, že pokud přistoupíme na readmisní dohodu s Německem před projednáváním nového azylového zákonu v Bundestagu, staneme se výkonným orgánem Německa v oblasti migrace. Velká část jeho starostí přejde na nás.Podle názoru úředníků vnitra a zahraničí máme v dané chvíli pro rozhovory s Německem slušnou výchozí pozici. Nejsme zatím zavázáni k přebírání uprchlíků, a než se to stane, mohl by nám Bonn, pro který je dohoda s Prahou v běženecké otázce klíčová, pomoci i při jednání s ostatními zeměmi. Snad by mohl sehrát i roli prostředníka při vzniku skutečné hranice se Slovenskem.

Rozhodl Parlament

Václav Klaus tedy svým slibem „bleskových jednání“ zasáhl do koncepce dvou ministerstev. Ministři vnitra a zahraničí proto jeho dohodu s Kohlem otevřeli na jednání vlády ve středu 24.března a požadovali vysvětlení. Premiér se v odpovědi opíral především o svůj názor, že readmisní smlouva s Německem není zase až tak důležitá: Němci nám ve spoustě věcí vycházejí vstříc, oceňují ekonomickou reformu a jednání o uprchlících nesmí poškodit naše vztahy.Přesto se ještě večer konala schůzka Zieleniec, Ruml, Klaus. Protože první dva trvali na tom, že premiérův slib kancléři není de facto splnitelný, dohodl se následující ústup: první kolo rozhovorů se z 29.března posune až na týden po velikonocích a debatovat budou pouze „techničtí“ ministři - Ruml a Seiters, bez „politických“ reprezentantů.Nazítří po schůzce, ve čtvrtek 25.3., obhajoval ministr Ruml před Parlamentem svoji původní strategii - nejdříve podepsat smlouvu s Maďarskem a Polskem a teprve potom začít německá jednání. Jeho koncepci Parlament sto dvaceti osmi hlasy schválil.Premiér Klaus se ke konfliktu se členy svého kabinetu nechce vracet: „Na středeční schůzce jsme si s ministry ujasnili svá stanoviska. Není mezi nimi rozpor. Stojím za čtvrtečním prohlášením Jana Rumla v Parlamentu."Podle Martina Fendrycha si premiér přeje všechny kroky okolo smluv urychlit a v tom spolu souhlasí všichni zainteresovaní: "Dnes jsme o tom měli poradu na ministerstvu,“ řekl Fendrych tento pátek. "25.3. jsem jednal o smlouvě s polským zástupcem, 15.dubna přijedou Maďaři. I my si přejeme co nejrychlejší podepsání smluv. Ale to jsem říkal už panu Wöckingovi. Rychlost jednání však nezávisí jenom na nás."Nestane-li se tedy do velikonoc zázrak, bude mít Jan Ruml na dubnové schůzce se svým německým kolegou sotva o čem hovořit.