HISTORIE..CZ
90. léta

Strana bez rozkolu

Občanské fórum bude v budoucnu stranou. Tak rozhodla většina 126 ze 175 delegátů víkendového sněmu OF. A jak s členstvím? Těsnou většinou 73 ku 65 hlasům přítomní rozhodli, že členství bude jen jedno, řádné.

Občanské fórum bude v budoucnu stranou. Tak rozhodla většina 126 ze 175 delegátů víkendového sněmu OF. A jak s členstvím? Těsnou většinou 73 ku 65 hlasům přítomní rozhodli, že členství bude jen jedno, řádné. A nikoli, jak některé proudy navrhovaly, řádné nebo volné pro ty, kdo nechtějí vstoupit se vším všudy do strany, ale kdo by chtěli dál ve Fóru pracovat a třeba účastnit se schůzí.

Principy organizační struktury však nabízejí kompromis: „příznivci OF se mohou podílet na práci místních OF“. Fórum tedy bude stranou s individuálním, exkluzivním členstvím, nebude možné být zároveň členem jiné strany.

Tolik očekávané rozhodnutí tedy padlo: konec hnutí, konec nejasností o tom, kdo k OF patří a kdo ne, a kdo tedy koho volí a kdo bude mluvit čím jménem. Od nynějška bude možné jasně vymezit pravomoce a mandáty. OF dostává konečně základy vnitřní demokracie. Otázkou teď zůstává, jaká to bude strana. „Rozhodující je, zda vytvoříme moderní pluralitní politický organismus, protože jen takové strany mají v západní Evropě a v Americe smysl a úspěch. Opakem by byla strana nového typu, ať už na jakékoli ideové platformě,“ varoval J.Dienstbier. Nové OF „musíme budovat jako uvnitř demokratické, nemůžeme připustit manažersko-technokratickou strukturu“, upřesnil.

Přijaté principy organizační struktury OF hovoří o obousměrné vertikální struktuře, tj. s „přesným vymezením podřízenosti a závaznosti rozhodnutí pro nižší stupně a s přesným vymezením kontrolních a dalších zpětných vazeb“. Výsledky hlasování jsou „na jednotlivých organizačních stupních závazné pro daný stupeň, ve vymezených oblastech… i pro nižší stupně“.

Sněm také schválil výchozí program nového OF: dobře napsaný, jasně formulovaný, program přesně vymezené strany, která „rozhodně odmítá marxistickou a leninskou ideologii, reformní komunismus, třetí cestu v ekonomice“. A kontinuitu nenavazuje před srpnem 68 ale před převratem 48. Program důsledně liberální s důrazem na svobodu a podnikavost jednotlivce a s omezením role státu na striktní minimum. Kde ekonomika je založena na soukromohospodářských principech, státními zásahy nedeformovaném trhu a na rozbití státního monopolu. „Takový systém je obvykle nazýván kapitalismem,“ říká se ve výchozím programu této strany, která chce budovat „moderní evropský stát“.

Sněm dal rovněž odpověď na otázku, zda se OF rozštěpí či nikoli. Prozatím oba rivalizující tábory, jejichž existenci na sněmu nikdo neskrýval, tj. skupina kolem V.Klause a status quo bránící Liberální klub kolem P.Rychetského a J.Dienstbiera, volily kompromis a jednotu navenek. Otázkou zůstává na jak dlouho. Nikdo z nich nechce rozpory jasně pojmenovat, přitom předsněmovní a víkendová atmosféra byla napjatá k prasknutí. Tímto sněmem zřejmě končí široce tolerantní ovzduší, s jakým se OF zakládalo.

Fóra se zjevně chopila politika a boj o moc teprve začal. Přitom všichni shodně tvrdí, že jsou pro co nejrychlejší reformu, pro vybudování demokratického politického systému v zemi. V čem tedy tkví rozpor? Na to V.Klaus i liberálové mlčí.

Jsou tu už jiné síly než ty, které se v disentu potýkaly se starým režimem a které zakládaly OF. Nastupující síly se hlásí podobně jako v Polsku o slovo, vyčítají listopadovým otcům jejich „levicovost“, útočí na ně přes překonanost občanských iniciativ. Zjevně mají daleko liberálnější koncepci hospodářství než „liberálové“.

Sněmem začal pohyb na politické scéně, který hned tak neskončí. Bude zřejmě otázkou času a taktiky, kdy se z OF stanou (přinejmenším) dvě strany. Jasné rovněž není, zda půjde nové OF do voleb v dnešní podobě či rozdělené, popř. jaké koalice každý z táborů naváže. Proslýchá se, že už probíhají jednání jednoho křídla s lidovci a KDS. Není také jasné, jak se k nově vzniklé straně postaví poslanci zvolení za OF a zda nepadne požadavek předčasných parlamentních voleb.