HISTORIE..CZ
Normalizace

JUDr. Prchal mlátil rád

Proslavené členy jedné z estébáckých bojůvek čeká tento týden soud. V úterý 18.června v 8.30 proběhne u Vojenského obvodového soudu na pankráckém náměstí Hrdinů proces s několika příslušníky II.správy bývalé StB.

Proslavené členy jedné z estébáckých bojůvek čeká tento týden soud. V úterý 18.června v 8.30 proběhne u Vojenského obvodového soudu na pankráckém náměstí Hrdinů proces s několika příslušníky II.správy bývalé StB. JUDr.mjr.Antonín Prchal, JUDr.kpt.Petr Beran a Jan Karel by se měli zodpovídat z několika činů najednou. Všichni obvinění patřili ke komandu, které mělo od srpna 1988 systematicky zastrašovat a terorizovat účastníky protikomunistických demonstrací. Svou práci brali vážně. „Vytipované osoby“ přepadávali na ulicích, unášeli je a bili.

„Hodíme tě do Vltavy“

Major Prchal, jedna z legend II.správy, patřil v mlácení lidí k nejaktivnějším. Poslední zářijovou sobotu roku 1988 řídil spolu s mjr.Zdeňkem Šípem (další známý násilník přezdívaný „Varlatář“, v StB se o něm říkalo, že je duševně vyšinutý; „v akci“ je zachycen na videokazetě ze 17.listopadu) zásah proti asi 20 lidem, kteří v hloučcích pokojně diskutovali pod sv.Václavem. Příslušníci StB je bez zjevné příčiny násilím odvlekli do přistaveného autobusu a některé z nich (S.Devátého, I.Lampera) fyzicky napadli.

21.června 89 jsem byl v Královské oboře před zraky mnoha lidí čtyřmi estébáky odvlečen do auta. Estébáci Vrbický, Hrdlička, Špringer mě pod vedením A.Prchala odvezli 60 km za Prahu a na opuštěné lesní cestě v křivoklátských lesích zbili. Nejaktivněji si v mlácení počínali Prchal a Špringer, metrákový příslušník se sadistickými sklony (týral např. Jana Chudomela), který mě ležícího kopal do hlavy. Příští den jsem byl znovu fyzicky napaden Prchalem v úřadovně StB v Bartolomějské ulici.

Koncem srpna 1989 napadl Prchal spolu s kpt.Beranem (také bijec, mezi aktivisty nezávislých hnutí přezdívaný ‚Číňan‘ podle šikmých očí, při výslechu rozšvihal řemenem záda svlečenému Davidu Kabzanovi) v Karlově ulici Stanislava Pence, když mu předtím na Karlově mostě vyhrožovali, že ho hodí do Vltavy. Spolu ještě s dalšími třemi příslušníky StB Pence srazili pěstmi na zem a kopali do něj.

21.září 1989 unesl Prchal spolu s dalšími třemi kumpány Janu Miklušákovou. U karlínského viaduktu ji vtáhli do auta a odvezli ji do polí za Horní Počernice. Tam ji ponižovali a vyhrožovali jí.

15.listopadu byl na manifestaci proti Zákosu a projektu tunelu v Královské oboře napaden Prchalem Miroslav Černý. JUDr.Prchal ho tloukl do hlavy a pod pás.

Pachatel známý, ale nebyl zjištěn

Vyšetřování případu Prchal se neuvěřitelně táhlo, ačkoli všechny náležitosti potřebné k soudnímu přelíčení byly k dispozici - pachatel, oběť i svědci. Při rekonstrukci v průběhu vyšetřování se vyšetřovatelé nenamáhali upravit Prchala podle fotografií z doby páchání trestných činů. Tím ohrozili úspěch celého vyšetřování, protože Prchal není jen tak obyčejný gangster - do jeho výzbroje patřila např. i změna barvy očí pomocí kontaktních čoček. Nyní si samozřejmě oholil knír, ztloustnul a zlý, agresivní kukuč vyměnil za tvář dobrotiska, které by ani mouše neublížilo - až je ho jednomu líto. Naštěstí se svědci nenechali zmást a Prchala identifikovali. Miroslav Černý k tomu uvádí:

"Když jsme přišli k rekognici, řekli nám, že tam Prchal ještě není, abychom počkali. Pak nám řekli, že asi budeme muset přijít jindy, avšak náhle nám sdělili, že už je tady. Celé mně to připadalo divné, a tak jsem i k celé věci přistupoval - myslel jsem si, že tam schválně dali někoho jiného. Musel jsem si Prchala pořádně prohlédnout, protože se opravdu dost změnil, ale poznal jsem ho a označil. Po skončení mi major Šísl řekl, že to je výborné, že jsem ho poznal, že za 10 dní bude soud. To bylo 4.října loňského roku. Za měsíc mi přišla z inspekce tato obsílka: „K Vašemu oznámení o fyz. napadení příslušníkem SNB dne 15.11.1989 sděluji, že pachatel uvedeného skutku nebyl dalším provedeným šetřením zjištěn a věc byla ve smyslu par.173/1e tr.řádu přerušena. Pokud bude pachatel skutku zjištěn, bude Vám podána zpráva a v tr. stíhání bude neprodleně pokračováno. Podepsán mjr.Šísl.“

Nevinní poslouchali rozkazy

Trestní oznámení na příslušníky StB Václava Duchače a Otakara Svobodu - pro omezování osobní svobody - podali MUDr.Hradilek s Lucií Váchovou. 24.října 1989 je spolu s Eliškou Meissnerovou a Annou Hradilkovou tito estébáci na ulici zatkli a odvezli do cely předběžného zadržení. Po zákonné lhůtě 48 hodin je sice propustili, ale jen proto, aby je hned před branou věznice opět zatkli a zavřeli na dalších 48 hodin. Václav Duchač i Ota Svoboda svalili veškerou vinu na své nadřízené, majora Prchala a majora Bahníka. Prý jen plnili jejich rozkazy: Prchal s Bahníkem jim dali už vyplněné protokoly k zatčení. Vyšetřovatel Inspekce FMV mjr.Václav Mudra vyšetřování proti dotyčným zastavil - s odůvodněním, že V.Duchač i O.Svoboda „jednali na rozkaz svých nadřízených“. Podle toho by ovšem nemohli být odsouzeni ani jednotliví příslušníci útvaru rychlého nasazení ze 17.listopadu, protože ti jednali také na rozkaz svých velitelů. Postavit estébáka před soud je v současném Československu úkol zřejmě nad lidské síly.

Vojenská prokuratura mlčí

Jestliže prokuratura dokázala rychle postavit před soud řadové policisty ze zásahu 17.listopadu, bylo to z ‚vyššího zájmu‘, sousto hozené lidu, a to je také všechno. Kde však jsou velitelé řídící zásah? Nezajímá mě, kdo za 17.listopadem stál, kdo tahal někde vzadu za nějaké nitky. Na Národní třídě veleli zasahujícím oddílům konkrétní velitelé z masa a krve. Jestli nedokáží nebo nechtějí ukázat na osoby, které vydaly rozkaz jim, musí nést veškerou odpovědnost jen a jen sami. A co ostatní demonstrace a brutální zásahy proti pokojným demonstrantům během Palachova týdne, 28.října či 21.srpna? Na všechny velitele bylo podáno trestní oznámení pro zneužití pravomoci veřejného činitele, ze strany vojenské prokuratury však vládne hluboké mlčení. O to víc mě zajímá, a myslím, že nejenom mě, jak dopadne úterní soud s mjr.Prchalem a spol.