HISTORIE..CZ
90. léta

Slušovická smlouva

Vyšetřovatel zlínské policie kpt.Žák přišel na stopu mnohamiliónové podezřelé machinace, do které jsou podle všech známek zapleteni vysocí funkcionáři bývalého DAK Slušovice.

Ministr Langoš píše novou odpověď na interpelaci S.Devátého

„Nechtěl bych mluvit o podrobnostech, protože jde o Slušovice se vším, co k tomu patří. To už je pomalu špionážní hra.“ Tak zareagoval v úterý 9.4. ministr vnitra České republiky Tomáš Sokol na otázku, co nového se děje ve vyšetřování podivných obchodů mezi Slušovicemi a družstvem BETA Zlín.

O případu jsme vás podrobně informovali v minulém čísle. Vyšetřovatel zlínské policie kpt.Žák přišel na stopu mnohamiliónové podezřelé machinace, do které jsou podle všech známek zapleteni vysocí funkcionáři bývalého DAK Slušovice. Jeden ze šesti obviněných nabídl počátkem března A.Žákovi 1 milión dolarů za to, když nechá celou záležitost spadnout pod stůl. Po třech dnech ta samá osoba obvinila vyšetřovatele z pokusu o vydírání F.Čuby, šéfa slušovického agrokombinátu. Náčelník Okresní správy VB Bedřich Koutný to charakterizoval jako „nesmyslné divadlo“, které má jediný cíl: odstavit kpt.Žáka od případu, a tím zpomalit nebo úplně zmařit vyšetřování. Díky interpelaci poslance Devátého se věc dostala na stůl ministra Langoše a začaly se o ni zajímat i sdělovací prostředky. Ruce v klín nesložila ovšem ani protistrana.

Rozkaz z Brna

Ve středu 10.4.byl kpt.Žák náhle z případu BETA odvolán a major Krejčík z inspekce MV ČR mu sdělil, že je podezřelý z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele (nátlak na obviněné z Bety) a z pokusu o vydírání.

Dopoledne ve čtvrtek 11.4. telefonoval na OO VB Zlín právník slušovického agrokombinátu JUDr.Kaláč s otázkou, jak je možné, že kpt.Žák dál pracuje u policie, když pracovníci inspekce říkají, že byl zproštěn funkce. Na služebně o tom nikdo nic nevěděl, ale za hodinu byli všichni chytřejší: z Krajské správy VB Brno přišel rozkaz, kterým se Alexeji Žákovi „pozastavuje činnost u policie“. Díky nedočkavosti pana Kaláče tedy vyšlo najevo, že vedení Slušovic je o administrativním postupu proti nepohodlnému vyšetřovateli informováno mnohem dříve než sama policie.

B.Koutný: „To, že dr.Kaláč věděl, co se stane, je zarážející. Ale možná ještě víc nás překvapil způsob, jak byl kpt.Žák nakonec odvolán. Musel odevzdat služební zbraň a průkaz doslova uprostřed operativní rozpravy k jednomu velmi závažnému případu. Pozvali jsme si kvůli tomu posily z Brna, ale celý tým byl náhlou akcí zcela paralyzován. Aby byl tak náhle, během práce a před očima mužstva, odvolán vyšetřovatel, to se snad v Československu ještě nestalo. Co k tomu mohu říct víc? Těžko budeme hledat nového člověka, který by A.Žáka nahradil. Případ BETA a to, co na něj navazovalo, nám asi uteče.“

Ministerstvo bylo pomalé

Alexej Žák je dnes prakticky v domácím vězení. Podle Stanislava Devátého se tím „splnil cíl, kterého mafie chtěla dosáhnout“. Ministr Sokol byl v pátečních Událostech a komentářích mnohem optimističtější. Odvolání kpt.Žáka označil za „běžný a rutinní úkon“, který souvisí s vyšetřováním inspekce a bude zrušen ihned, jakmile se prokáže nevina. Co se causy BETA týče, přiznal, že „ministerstvo bylo příliš pomalé a vývoj najednou gradoval způsobem, který nikdo z nás nečekal“, nicméně v jeho verzi má chyba i svou pozitivní stránku. „I kdyby někdo doopravdy chtěl pana Žáka odstranit v domnění, že tak případ zapadne do ztracena, podařil se mu pravý opak. Místo jednoho vyšetřovatele pracuje dnes na věci celý tým a sledují to jak příslušné orgány, tak veřejnost. Věřím, že s tím brzo budeme hotovi.“ Zatím poslední slovo měl v této souvislosti náčelník B.Koutný: „Kéž byste měl pravdu, pane ministře.“

Smlouva s rozvědkou

Kromě varování před možným útokem na vyšetřovatele Žáka upozornil ve své interpelaci poslanec Devátý ministra Langoše na smlouvu, kterou v roce 1988 uzavřelo vedení slušovického agrokombinátu s I.správou StB - rozvědkou. Slušovice tím získaly četné ekonomické výhody, jiným organizacím nedostupné. Šlo hlavně o bezcelní dovoz zboží, dovoz embargovaného zboží a poznatky zejména z biotechnologie. "I.správa StB totiž poskytovala Slušovicím za jejich služby vzorky materiálů nebo vzorky výzkumů, které se jí podařilo zcizit v zahraničí, a ty pak byly prezentovány jako výsledky slušovického výzkumu.

(…)„Ministr Langoš na interpelaci odpověděl 12.4., ihned po návratu z Francie, kde podepisoval smlouvu o policejní spolupráci. V textu, který dal k dispozici ČTK, se mimo jiné píše: "Provedeným šetřením nebylo potvrzeno, že by byla mezi AK Slušovice a bývalou I.správou SNB uzavřena jakákoli kolektivní smlouva o spolupráci. Podle tehdejšího zaměření služební činnosti I.správy SNB docházelo k předávání odborných materiálů získaných v zahraničí do čs.institucí, což byla běžná praxe rozvědky bez jakýchkoli protislužeb. Zásahem I.správy SNB nebyl ve prospěch AK Slušovice uskutečněn žádný bezcelní dovoz zboží, ani zboží embargovaného.“

Ministr Langoš píše novou odpověď

V pátek večer řekl S.Devátý zpravodaji Respektu: „Z listu Jána Langoše jsem překvapen. Zřejmě mu podklady zpracovával někdo, kdo nezná příslušné dokumenty a fakta. Já je znám, a proto trvám na všem, co jsem ve své interpelaci uvedl. Ministr měl na odpověď málo času a chápu, že spěch mohl být důvodem neúplnosti jeho textu. Očekávám však, že ho v nejbližší době doplní. Nebude-li mít čas si příslušný spis prostudovat, požádám ho o odtajnění svazku, který se týká spolupráce slušovického JZD a I.správy StB.“

V sobotu odpoledne se nám podařilo zastihnout i Jána Langoše. "Vrátil jsem se ze zahraničí a přijal jsem odpověď tak, jak ji vypracovali příslušné orgány ministerstva. Po osobním prostudování svazku dnes ráno jsem zjistil, že podklady vycházely ze špatně pochopené otázky pana Devátého. Pracovníci se soustředili pouze na otázku agenturní spolupráce mezi agrokombinátem Slušovice a I.správou SNB. Vzhledem k tomu, že vedoucí funkcionáři tohoto JZD byli součástí nomenklaturní elity režimu, nebylo samozřejmě nutné je agenturně zavazovat. Proto šlo o jakoby otevřenou, oficiální spolupráci, i když tři funkcionáři družstva věděli, s kým jednají. Ostatní pracovníci měli dojem, že jednají se zástupci SKVTIR.

Tyto poznatky jsou natolik závažné, že budu muset vypracovat novou odpověď."

„Kontaktujte mne v místě bydliště”

Dokumenty slušovické spolupráce

Záznam o jednání

s kým: OS Čuba

odkud: AK Slušovice

dne : 17.5.1988

místo: pracovna OS

Jednání bylo předem domluveno prostřednictvím pracovníka OS SNB Gottwaldov s.Davida. Proběhlo v pracovně předsedy AK bez rušivých okolností. Na žádost s.Čuby se ho účastnil také náměstek pro živočišnou výrobu doc.Hurta.

V úvodu jednání nás NO představil jako pracovníky čs.rozvědky pracující ve vědecko-technické sekci. Uvedl následující oblasti, ve kterých by byla možná spolupráce mezi námi a AK Slušovice:

 - zajišťování dovozu embargovaných věcí

 - zajišťování transportu materiálů, které pracovníci AK získají v zahraničí během služebních cest a které není možné legálně převážet přes hranice

(…)

S.předseda se spoluprací velice ochotně souhlasil a k budoucí spolupráci se postavil velice aktivně a iniciativně. Povšechně nás informoval o práci v AK Slušovice a o zavádění výzkumu do praxe ve svém kombinátě. Z čs.výzkumných ústavů využívá pouze cca 9,2% výsledků výzkumu, zatímco cca 46% získává z materiálů a vzorků přivážených ze služebních cest svých pracovníků, kopírováním výrobků nebo jiným způsobem z kapitalistických zemí. Současně jsme hovořili o možnosti nákupu embargovaných zařízení. S.Čuba si po 1.7.1988 založí vlastní PZO a zároveň dostal možnost ve svém hotelu ve Slušovicích ubytovat cizince za valutu, takže v průběhu II.pololetí 1988 získá valutu v hotovosti, kterou by zaplatil čs.rozvědce za nákup příslušných vzorků apod. Vysvětlil jsem mu, že v tomto „obchodě“ mohou nastat i neúspěchy, a zároveň i na zvýšení ceny oproti oficiálním za zajištění takovýchto výrobků. S.Čuba s tím byl srozuměn, protože „jako obchodník znám a vím, jak se tyto zařízení těžce shánějí a musíme zaplatit za riziko“.

Bylo domluveno, že před ostatními pracovníky AK budeme vystupovat jako pracovníci SKVTIR (Státní komise pro vědecko- technický a investiční rozvoj, pozn.red.). Tato legenda bude dodržována i při případných odborných konzultacích s jednotlivými odbornými pracovníky. Pro případ nutnosti bylo OS předáno číslo agenturního telefonu.

Závěr: Schůzka s předsedou AK měla pozitivní charakter.

Záznam o jednání

s kým: OS Hurta

odkud: JZD AK Slušovice

dne : 13.12.1988

místo: pracovna OS

(…) Další diskutovanou oblastí byla oblast stáží v kapitalistických zemích. Bylo dohodnuto, že do 15.1.89 mi OS připraví návrhy studijních pobytů navrhovaných AK. Při této příležitosti nás OS upozornil, že i přes výběr těch nejlepších lidí nejsou schopni stoprocentně zabezpečit bezproblémový průběh stáží, tzn. vyloučit emigraci stážisty. Dle OS je sice emigrace stážisty velmi nepravděpodobná, neboť vědečtí pracovníci mají v AK dnes velice dobré podmínky, ale považoval za svoji povinnost nás na to upozornit. Proto jsme se společně dohodli, že navrhované kandidáty i my prověříme.

(…)

Záznam o jednání

s kým: Dr.Z.

odkud: JZD AK Slušovice

dne : 25.2.1989

místo: restaurace Domu potravin

(…) Na závěr mi OS připravil 5 požadavků. Jedná se o poměrně dobře dostupné věci, které si ale AK nemůže oficiálně objednat, protože v dané oblasti vedou výzkum a při oficiálním jednání by KS firmy s nimi ihned vstoupily do licenčního jednání. Při dodání vzorků naší cestou by tyto vzorky podstatně urychlily výzkum, který by byl prezentován jen jako vlastní výzkum AK. (…)

Záznam o jednání

s kým: OS Čuba, Hurta, Z.

dne : 19.5.1989

Jedním z cílů jednání bylo stručně zhodnotit spolupráci a pogratulovat s.Čubovi k vysokému státnímu vyznamenání a výročí JZD. (…)

Záznam o jednání

s kým: OS Čubadne : 30.5.1989

místo: pracovna OS

V úvodu jednání jsem OS nabídl zařízení na výrobu zákaznických IO. OS uvedl, že musí nabídku nechat posoudit odborníky. V době, než se dostavili, jsem zjistil, že finanční částka 15 mil.SFr (=10 mil.dolarů=127 mil.dev.Kčs) by nebyla problémem.

OS potěšilo, že jsme schopni dopravit z KS embargované věci. Oni se již také pokoušeli o několik drobností. Většinou to aplikují tak, že to musí přibalit k nějaké normální zásilce nebo pašovat řidičem např. kamionu. Jako poslední případ uvedl vlajku moravských vojsk, která byla zabrána v bitvě na Bílé hoře. Tu převáželi na Silvestra. Jak později zjistili u historiků, vlajka má nesmírnou cenu a při odhalení na hranicích ze strany NSR by došlo k velice nepříjemné situaci (spodní hranice aukční ceny se odhaduje na 3 mil.marek). V současné době je vlajka restaurována.

(…) Na závěr jednání bez přítomnosti dalších osob OS uvedl, že i nadále mají eminentní zájem o další spolupráci. Nabídl se, že v případě potřeby ho mohu kdykoli kontaktovat třeba i v místě bydliště.

Záznam o jednání

s kým: dr.Z.

den : 7.9.1989

(…) OS vykoná 21denní cestu do USA v termínu od 22.10.89. Vzhledem k tomu, že navštíví několik zajímavých pracovišť, je předpoklad, že bude mít mnoho tiskovin a snad i několik biologických materiálů. Proto bylo dohodnuto, že před odletem z New Yorku bude kontaktovat pracovníka čs.ZÚ s cílem předání materiálů a odeslání naší cestou.

(…) OS ví, že převážení petriho misek přes hranice není možné, poznají se i při prosvícení na letišti. Z toho důvodu je ochoten se plně angažovat v našich pokusech. Přislíbil vybrat zajímavý objekt a připravit biologický materiál. (…)

Záznam o jednání

s kým: dr.Z.

dne : 3.10.1989

(…) Uvedl jsem OS, že materiály, které bude chtít zaslat naší cestou, zabalí, připojí průvodní dopis, který bude obsahovat seznam a pokyny pro manipulaci, a vše zanese na misi OSN, kde ve vrátnici opatří jménem, které mu ještě sdělím, a obojí tam zanechá. To jméno si bude OS pouze pamatovat, nebude si ho psát. Telefon na misi může použít v krajní nouzi v případě komplikací. OS s postupem plně souhlasil.

Záznam o jednání

Na základě jednání s pracovníky odd.A o možnosti krátkodobého vyslání odborníka z oblasti biotechnologie do Velké Británie navrhuji toto opatření:

 - Mělo by se jednat o odborníka, kterého je možné buď přímo úkolovat (TS) nebo úkolovat prostřednictvím TS či OS.

 - Z tohoto důvodu navrhuji zajistit zájem o vyslání odborníka z AK Slušovice přímo u s.Čuby, který by mohl být nepřímo úkolován s.Čubou, s kterým jsme ve styku. Bude mu nabídnuta možnost získanou materiálovou produkci odeslat naší cestou tak, že před odjezdem by zanechal balíček se svým jménem na ZÚ.

V Praze 3.11.1989

zpracoval: (…)

(dokumenty ponechány v původním pravopise)