HISTORIE..CZ
90. léta

Slovensko ve varu

Útok davu na prezidenta Václava Havla, volání "ty svinský Žid, ťahaj do Prahy", vyslovily celou tragiku zápasu o sebeurčení Slovenska. Nad společným státem Čechů a Slováků se stahují mraky. Nemusí je rozehnat ani referendum.

Útok davu na prezidenta Václava Havla, volání „ty svinský Žid, ťahaj do Prahy“, vyslovily celou tragiku zápasu o sebeurčení Slovenska. Nad společným státem Čechů a Slováků se stahují mraky. Nemusí je rozehnat ani referendum.

V hlavním městě Slovenska se po nenávistném výbuchu ze 14.března vrátil život zdánlivě do starých kolejí. Národovci se rozptýlili mezi těmi, které slovenští politici nazývají „mlčící většinou“. U pomníku SNP se však i v následujících dnech tvoří vzrušeně diskutující hloučky. Starý muž ochraptělým hlasem vykřikuje: „Budeme mať samostatný štát, aj keby som mal strieľať.“ Říká se, že svůj tajemný podíl na těchto nepokojích měl i Hrad. Některým Slovákům se událost začíná jevit jako provokace prezidenta Havla. Denní tisk přinesl pamětný výrok premiéra Mečiara: „Je čas hovoriť aj o českom šovinizme.“

Policie se do politiky nemíchá

Na podnět SNR začíná generální prokuratura vyšetřovat trestné činy výtržnictví, urážky hlavy státu a propagace fašismu. Demonstrace pořádané nacionalisty se odehrávají na území obvodu Bratislava 1. Slovenská národná jednota oznámila Obvodnímu úřadu náplň programu ‚Celonárodné oslavy vzniku samostatnej Slovenskej republiky‘: „Poukázanie na myšlienkový odkaz 52.výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky a jeho význam pre súčasnosť.“

Jak je možné, že došlo k tomu, k čemu došlo? Na to jsme se snažili získat odpověď kompetentních orgánů SR.

Přednosta obvodního úřadu pan JUDr.Albín Sladovník: „Podľa zákona č.84 o zhromažďovacom práve občanov nie je nutné nijaké povolenie, ale len registrácia zhromaždenia. Magistrát môže len určiť plochy, kde sa môžu konať verejné zhromaždenia. Je nám známe, čo sa na námestí SNP deje, ale zákon schválený v roku 1989 bol schválený preto, aby občania mohli vyjadriť svoj názor, prípadne protest. Žijeme dnes predsa v demokratickom štáte. Veci, ktoré sa tam stali, sa nedajú len vymerať pokutou tisíc korún, ktorú môžem uložiť. Teraz je to vec vyšetrovania orgánov. Já nie som kompetentný kritizovať alebo obhajovať jednotlivé politické strany a hnutia. Toto je orgán miestnej štátnej správy, ktorý nemá žiadnu politickú príslušnosť.“

Policejní ředitel plk.Lastovka na otázku, jak je možné, že se v centru Bratislavy vykřikují antisemitská hesla a vlají zástavy fašistické Hlinkové gardy, odpovídá: „To sa nepýtajte mňa. Polícia je tu od toho, aby zaistila kľud a verejný poriadok. Celá vec sa vyšetruje a oficiálne informácie podáva iba prokuratúra. Pokiaľ ide o politickú časť otázky, viete dobre, že polícia politické stanoviská nezaujíma a nemala by sa miešať do politiky.“

V předpokoji ministra vnitra nás přijímá jeho tajemník - vysoký svalnatý muž s nehybnou tváří. Ptá se na souvislost mezi Respektem a Milanem Žitným, šéfredaktorem časopisu Echo, kterého vnitro zažalovalo v souvislosti s jeho nedávným televizním vystoupením. Další otázkou je, zda synové Fedora Gála a Martina Bútory, aktivistů VPN, pracují v redakci Echa. Tento zvláštní výslech trval třicet minut. Poté nás přijal ministr vnitra SR Ladislav Pittner. Jeho sdělení nebylo zajímavé ani tak svým podezíravým obsahem, jako spíše dobou ve které bylo vyřčeno. Není také zřejmé proč si zvolil právě Respekt. Jaký je skutečný smysl vysoce nepravděpodobného sdělení pana ministra se můžeme jen dohadovat.

Organizátor - západní rozvědky

„K vyšetrovaniu incidentu sme požiadali slovenskú televíziu o videozáznam. Objektivitu vyšetrovania zaručuje generálny prokurátor ČSFR. Je dosť možné, že tu môže pôsobiť ešte aj zámerné organizovanie z tretej strany, nielen zo strany tých fašizujúcich alebo nacionalistických fanatikov, ale tých, ktorí by to chceli na Slovensko prišiť.“

Koho tím máte na mysli?

„Nevylučujem bývalých príslušníkov ŠtB ani šovinistických Čechov, ani iných zahraničných sponzorov, ktorí už v minulom roku mali záujem, aby sa vypisovali protižidovské heslá. V tom čase som pracoval v spravodajskej službe a mali sme tam signály, že to financovali západné spravodajské služby, ktoré mali záujem na tejto destabilizácii. No áno, prečo by západný kapitál nemal mať záujem si v Československu kúpiť lacné fabriky. A kedy ich vlastne kúpi? Keď tu bude nepokoj, odplaší doláre. Naozaj tu prišli peniaze zo západných krajín, ktoré mali financovať takéto protižidovské, protirómske a protimaďarské vystúpenia. Sme predsa vo sfére záujmov našich západnych susedov.“

Pane ministře, uvědomujete si závažnost takového tvrzení? Můžete ho doložit?

„Samozrejme, že sa také veci dajú doložiť agentúrnymi správami. Vlani v septembri som mal interview, kde som upozorňoval na to, že prepustení príslušníci ŠtB dostávajú úlohy od západných spravodajských služieb a ich úlohou bolo zbieranie informácií o určitých politických činiteľoch a hospodárskych poznatkoch, o celkovom ekonomickom stave vo fabrikách.“

Proč jste neinformoval veřejnost již tehdy?

"Zverejnené to bolo príslušnym orgánom, ktoré sú zodpovedné za našu politiku. Spravodajské informácie nie sú tie, ktoré by sa mali nosiť na bubon.

Rada vyslovuje nedůvěru

V pátek na shromáždění u památníku česko-slovenské státnosti podepsalo více než sedm set občanů petici odsuzující propagaci fašismu. „Žiadame, aby každý takýto čin stíhala prokuratúra našej republiky v budúcnosti z vlastnej iniciatívy, ako to vyplýva zo zákona.“ Mezi jinými jsou podepsáni místopředseda Federálního shromáždění Milan Šútovec, profesor Miroslav Kusý a místopředseda vlády SR Jozef Kučerák.

V sobotu dopoledne se v nádherném barokním Mozartově domě na Starém městě koná zasedání Slovenské rady VPN. Rozhlasová a televizní promečiarovská propaganda dnes udělala z vítězného hnutí málem ilegální „protislovenskou“ organizaci. Šikovní novináři využívají všeho: například kladou rovnítko VPN = Fedor Gál, protože vědí, že jeho židovský původ je pro mnohé latentně i zjevně antisemitské „čisté“ Slováky nepřijatelný.

Na zasedání přišli i zástupci Mečiarovy platformy Za demokratické Slovensko. Radu VPN prohlásili sice za „nelegitimní a nedemokratickou“, ale hlasování a diskuse se zúčastnili. Příspěvek přednesl i jeden z členů ZDS pan Cifra, bývalý referent pro zvláštní úkoly ve vydavatelství Slovenský spisovatel, pověřený střežením antisocialistických projevů. Obžaloval radu VPN z defenzivního přístupu k národní dimenzi, který se projevil již při projednávání jazykového zákona a v „pomlčkovej vojne“. Rada VPN pak přijímá usnesení, v kterém vyslovuje premiérovi Mečiarovi a ministru Kňažkovi nedůvěru. Pod okna přichází hrstka věrných a volá „Nech žije Havel!“ „Nech žije VPN!“. Do ztichlé ulice zazní hymna.

„Ja mám strach“

Na ulici komentují situaci náhodní chodci.„Podľa mňa to nie je nebezpečné. Vidíte, že by sa tu niečo dialo, že by tu boli voľajakí fašisti alebo voľajakí nacionalisti? Tých pár krikľúňov, čo tam prídu na námestie, to nereprezentuje celý slovenský národ. Ja si myslím, že Česi sú odtrhnutí od Slovenska. Oni nemajú vedomosť o tom, čo sa tu objektívne deje.“ (muž, 25 let)

„Ja som za silnú federáciu a slabé republiky, presne opačne, ako si to želajú naši nacionalisti. Som z toho úplne chorá. Je to nebezpečné a na vine sú novinári, pretože na začiatku mali tieto trendy počúvať, a nie aby to nechali dospieť do týchto rozmerov. To je predsa otrasné. Najviac sú na vine Slováci z Kanady, čo tu propagovali samostatné Slovensko. Ja som za Gála a Kučeráka a za týchto kultúrnych ľudí. Ľudia majú celkom zdevastované charaktery, nedržia slovo, nie sú odborníci. Každý by len chcel vládnuť a držať moc v ruke.“ (žena, 49 let)

„Ja vidím len nekultúrny národ, ktorý prijíma všetko, čo píšu noviny, namiesto toho, aby si sám urobil úsudok. Čím sú noviny bulvárnejšie a vulgárnejšie, tým ho to viac baví. Slováci z Kanady tu nedajú pokoj a potom tí starí gardisti. Já som prežila bývalý Slovenský štát a bola to hrôza nad hrôzu, čo sme prežívali. My sme tu ako opozícia proti gardistom množili Štefánika. A tí gardisti chodili a trhali nám to. Dnes títo nacionalisti sa držia Štefánika, pretože vedia, že národ nikoho iného, ako je Štefánik, nemá. Myslím si, že premiér Mečiar je nebezpečný, pretože národ klame.“ (žena, 65 let)

„Pokiaľ ide o prejavy fašizmu, tie sa tu prejavujú, ale nie sú typické pre celé Slovensko. Fašistická minulosť Slovenska je minulosťou a bola odsúdená. Každý normálny a rozumný človek musí tieto prejavy odsúdiť. Nedivme sa, že kvôli niekoľkým stovkám krikľúňov sa aj v zahraničí pozerajú na Slovensko krivým okom. Je jasné, že rastie nedôvera aj v Českej republike. Premiér Mečiar je sympatický chlap, aj keď sa niekomu vidí tvrdý a nekompromisný. A to je dobre.“ (muž, 59 let)

„Ja z toho mám strach. Premiér Mečiar sa mi vidí veľmi autoritatívny a zdá sa mi, že nehraje čistú hru. Ja neviem, či separatisti nezvíťazia. Ja si s mojimi názorami pripadám opustená. Za federáciu je tak 40% obyvateľov. Hneď 14.marca dávali na Viedni, ako Tiso svätí tanky. Veď predsa i v našich archívoch čosi také musí byť. Ľuďom sa sľubuje akýsi blahobyt, čo vraj bol v Slovenskom štáte. To, že to bol fašistický štát, sa nespomenie jedinou vetou.“ (žena, 38 let)

„Federácia, to musia byť dve samostatné republiky a proste sa spájať v tých najdôležitejšich otázkach. Keď to takto nebude, potom som za samostatné Slovensko. Neverím, že to bola zdravotná prechádzka pána prezidenta, ale bol to jasný zámer a vedel, čo sa stane. Slobodná Európa a podobné stanice hovoria úplne iným tónom, ako to cítia ľudia na Slovensku. Pred nedávnom pán prezident sedel vo väzení a momentálne je to pán prezident, kto poukazuje na to, že by sa mali potrestať vinníci. Nedávno sme sa dozvedeli, že našu revolúciu financovali miliónmi dolárov Maďari. Ľudia majú právo na svoj názor. Já nehovorím, že sú to fašisti. A vysvetlite mi, ako pán Žantovský môže vyhlásiť, že v politike pána Mečiara hrozí národný socializmus.“ (muž, 22 let)

„Na každej demonštrácii boli fašistické prejavy a myslím si, že to ešte nebol vrchol toho, čo bude. Já stojím za Mečiarom, aj keď niekedy hovorí aj zlé veci, ale človek, ktorý niekedy povedal niečo konkrétne, tak to bol práve Mečiar.“ (žena, 22 let)

„Ja si myslím, že aj Slováci by mali mať právo na svoj štát. Pán Kňažko a pán Mečiar sa priklonili k tomu, ako to ľudia cítia. My Slováci si už nevieme inak poradiť, ako ísť za tým radikálnym rezom v tom centralizme, ktorý cítime z Prahy.“ (muž, 25 let)

„Já považujem udržanie federácie za nemožné. VPN by dnes získalo maximálne 10% hlasov. Mečiar a Kňažko idú s národom. Slovensko túži po sebaurčení a potom, keď budeme v OSN a keď budeme plne svrchovaní, môžeme vstúpiť do spoločnej Európy. Keď nemáme nič, tak ísť nemôžeme.“ (muž, 41 let)

Petice stávkových výborů

V úterý 19.3. jednalo předsednictvo SNR za zavřenými dveřmi o návrhu na odvolání ministra Kňažka a premiéra Mečiara. S přibývajícím časem se před budovou srocuje dav. Nejdříve mlčky sledují okna budovy a pak čím dál hlasitěji projevují svou netrpělivost. „Kučerák a Kusý národu sa hnusí.“ Za zády manifestantů je výklad malého obchůdku s nápisem „Ruční práce“. Za výlohou visí mezi háčkovanými dečkami tři neuměle namalované akvarely. Na prvním z nich je zobrazen Jozef Tiso se zdviženou pravicí. Pod ním Hitler tahá na provázcích postavičky v krojích. Nejspodnější obrázek znázorňuje černé gardisty, jak vlečou vychrtlé postavy do dveří s označením Plyn. Velký nápis „Náš zločin 1933–1944“ končí celou trilogii. Někdo z demonstrantů si všiml obrázků ve výloze. Lidé žádají hlídkující policisty, aby zatkli majitele obchůdku: je to prý Žid, který pomlouvá dobré jméno Slovenské republiky.

Dav mezitím za pokřiku „Judáši“ hrozí pěstmi na siluety za okny kanceláře předsedy SNR F.Mikloška. Dirigenti klaky pak přicházejí se zcela novým heslem: „Mečiar prezident“. Výsledek: schůze končí večer. Parlamentní výbory mají přešetřit činnost ministerstva vnitra SR po 17.listopadu a přezkoumat okolnosti posledních zahraničních cest nejvyšší slovenské reprezentace. Během jednání dochází na předsednictvo řada peticí. Pracující v nich SNR ujišťují o své ochotě vstoupit na podporu premiéra i do stávky. Ozývají se také vojáci. Při večerním přebírání ceny „Politik roku“ šokuje premiér Mečiar veřejnost svým prohlášením: „Viem, že keby som sa obrátil na pracujúcich, že ma podporia, a volili by aj krajné prostriedky podpory.“

Davy, které vás smetou

Ve středu ráno zasedá Slovenská národní rada. Má odsouhlasit včerejší návrh předsednictva. Vchod do budovy je tentokrát zablokován zátarasy. Jsou vidět i příslušníci ochranky ústavních činitelů, kteří doprovázeli prezidenta při jeho nedávné pochůzce Bratislavou. Zvýšená bezpečnostní opatření komentuje přímým přenosem redaktorka Slovenského rozhlasu: „Hystéria dostúpila vrcholu. Pri vstupe musely dámy dokonca odovzdať svoje kabelky.“

V předsednictvu je židle premiéra prázdná. Začíná diskuse poslanců. „Na mítinge 14.marca nebolo nič fašizujúce,“ říká zakladatel Slovenské národné strany, poslanec Marián Andel. „Ľudia si proste demokraticky povedali svoje názory. Na rozdiel od minulosti predsa nemôžeme chcieť, aby všetci obyvatelia mali rovnaké názory. Umíte si predstaviť, že by sa pani Thatcherová zúčastnila manifestácie v Severnom Írsku? Keby prezident bol prezieravý politik, nebol by ju navštívil a absolutne nič by sa nestalo.“

Kolem půl druhé vstupuje postranním vchodem premiér Mečiar. Novináři shromáždění na chodbě okamžitě ztichnou. Žádáme premiéra o rozhovor. „Respekt… vy ste voľačo nepekného napísali o Slovensku,“ odpovídá premiér a s rozhovorem souhlasí. Členové platformy ZDS se uzavírají s premiérem do salonku.

„Nemôžem akceptovať premiérove vyhlásenia, ktoré sú veľmi nebezpečné,“ říká poslankyně za VPN Zuzana Mistríková. „Celé to smeruje do jednoho veľkého problému, ktorý tu môže vzniknúť. Problém sociálny, národný, problém federácie a ústav. Začína sa tu systematicky obchádzať a spochybňovať parlament. Zneužívanie sociálneho problému pre vlastné politické presadenie vidím ako hrubú nezodpovednosť. Ľudia by si mali uvedomiť, do akého nebezpečenstva sa dostávajú. Konanie pana Mečiara hrozí výbuchom.“

Profesor Miroslav Kusý, člen předsednictva SNR: „V každej rozvinutej parlamentnej demokracii by za také výroky musel odstúpiť. Bola to hrozba parlamentu i ľuďom v kritickej opozícii voči nemu. Im všetkým Mečiar hovorí: ja tu mám ešte jeden argument - davy, ktorými vas zmetiem.“

Zhruba po hodině se premiér ujímá slova. Bonmoty na adresu VPN a federálu odměňují novináři bouřemi smíchu a potleskem. Rozjařený muž z knírkem, který se představuje jako slovenský dopisovatel pro jistý sovětský deník, říká: „Prečo premiér Pithart tým, že odmieta štátnu zmluvu, uráža Slovenský národ?“

Poslední naděje

Po projevu mizí premiér do zákulisí. V prázdné chodbě pak nejistým krokem kráčí do salonku. Z vyčerpané tváře se mu řine pot. Usedá do křesla a unaveným hlasem odpovídá na naše otázky.

Hovořil jste o tom, že vás lidé podpoří v krajním případě i stávkou. Nepřipadají vám takové výroky u politika nebezpečné?

„V situácii, kedy som to vyslovil, už nie. V tom stave už boli vyhlásené štrajkové pohotovosti. Bolo to v takom štádiu, že už mi boli doručené všetky oznamy.“

Můžete nám vysvětlit, co jste myslel svou zmínkou o „českém šovinismu“?

„V českej tlači sa dočítate o Slovákoch v slovenskej politike toľko nepravdivých hanebností, a my vieme, že sú nepravdivé. Sú urážlivé voči nám, pretože nás považujú za ľudí menejcenných, s menšou politickou kultúrou, s menším a nerovnocenným vzdelaním. To je do takej miery dehonestujúce, že sa nedá mlčať. Ja som tu hovoril o českom šovinizme nie ako o jave typickom pre celý český národ, ale pre určitú časť tých ľudí, ktorí v Čechách dotvárajú politiku. Aj niektorí redaktori ju dotvárajú. Keby naši ľudia, ktorí sú zásadne zástancovia federalizmu, čítali ich články, začnú zmýšľať inak. Mne sa zdá, že tu prebieha hra na dve veľké nedôvery. Nedôvera Čechov k Slovákom, že sa chcú odtrhnúť a vytvoriť si samostatný štát. A nedôvera Slovákov? Že Česi sa naschval tak správajú, aby ich dokopali k tomu, že ten samostatný štát budú musieť utvoriť, a potom bude hanba na nich.“

Při odchodu z budovy SNR potkáváme místopředsedu vlády pana Kučeráka. Na otázku, zda stále věří v mlčící většinu, odpovídá: „Prosím, nič mi nehovorte, je to naša posledná nádej.“

„Nemohu vám odpovědět”

FIS neměla informace

Na demonstraci v Bratislavě 14.března se objevily excesy, které mají mnoho společného s politickými extrémy - oslava Tisa, Slovenského štátu, antisemitská hesla a napadení prezidenta - těmito projevy „národního cítění“ se dnes zabývá slovenská prokuratura.

Jedním z úkolů, který mají v „popisu práce“ zpravodajci z Federální informační služby (FIS), je mapování levých i pravých extrémů (těch, jež mohou vést k jakýmkoliv formám terorismu) v politickém spektru Československa. Zajímalo nás, zda se FIS o signalizované nebezpečí (jež demonstrace mohla přinést) předem zajímala a zda vypracovala analýzu pro potřebu slovenské vlády (především ministerstva vnitra), která mohla některým projevům zabránit, nebo je následně účinně vyšetřit. Podle Petera Mariánka existují fotografie nejradikálnějších a pravděpodobně organizovaných nacionalistů z řad demonstrantů, které byly předány policii (viz Respekt č.12).

Položili jsme tedy řediteli FIS Jiřímu Novotnému dvě otázky:

„Měl FIS nějaké signály o tom, že by nějaké skupiny předem připravovaly určité protiústavní projevy tak, aby se při samotné demonstraci jevily jako spontánní požadavky? Už při dřívějších bylo možné slyšet hesla, která jsou vlastně protiústavní. Zabývali jste se tím?“

„FIS se předem ohlášenými demonstracemi nezabývá, nejsme žádná politická policie. To je vše, co vám mohu odpovědět.“

„Z vaší expozitury v Bratislavě tedy nepřišly žádné poznatky?“

"Podívejte se, FIS není nějaká běžná rozpočtová organizace, nýbrž tajná služba. Zakázal jsem všem podřízeným podávat jakékoli informace. Nesmíte se tomu divit: například obdobná organizace v Itálii poskytla za posledních deset let novinám jediný rozhovor. Informace vám může poskytnout pouze ministr."Obrátili jsme se tedy na ministra Jána Langoše.

„Přísluší Federální informační službě ze zákona vypracovávat předem analýzu demonstrace na oslavu výročí státu, který byl spojencem fašistického Německa?“

„Ze zákona jí to v podstatě nepřísluší. Pokud však získá věrohodné informace o připravovaném použití násilí nebo o tom, že má být ohrožen ústavní činitel, je povinna předat informace institucím, jež účinnou ochranu zajistí.Pan prezident předem návštěvu demonstrace neplánoval, stěží jsme mohli z tohoto důvodu něco podniknout.“

Nezodpovězená zůstává tedy otázka, kdo se sklony k fašismu má zabývat. V politických extrémech nejde totiž jen o terorismus fyzický, ale i o primitivní demagogii, která vede k terorismu duchovnímu. V minulých čtyřiceti letech o tom najdeme mnohé důkazy.

Vyhlídky na funkční federaci ubývají

Zeptali jsme se Mariana Čalfy, jak hodnotí současný vývoj na Slovensku a jaký je jeho pohled na budoucnost česko-slovenského soužití

V pondělím televizním vystoupení premiér Mečiar použil argumenty, které politik vyslovit nemůže. Osobně jsem si jeho slova rozšifroval jako výzvu k možné podpoře stávkou. V parlamentní demokracii by se politik s tímto způsobem uvažování neudržel.

Slovenský premiér je citlivý na kritiku z českého prostředí. Na uvedené tiskové konferenci však toto prostředí nijak nešetřil a konečně - jako obvykle v rozporu se skutečností - obvinil federální orgány ze sledování své osoby. To je lež. A tak s povzdechem konstatuji: Slovensko má svého nejoblíbenějšího politika, který občanům neříká pravdu. O to horší bude procitnutí. Vyhlídky na skutečně funkční federaci a na možný konsensus o ni ubývají.

Parlament k incidentu

„Myslíte si, že by předsednictvo FS mělo reagovat na události, k nimž došlo 14.3. na náměstí SNP?“ Na tuto otázku nám odpověděli čtyři jeho členové takto:

ZDENĚK KESSLER

Jsou činy, které směřují když ne přímo k rozkladu federace, tak nepochybně k jejímu oslabení a zpochybnění. Takže to by zasluhovalo aspoň nějakou politickou rezoluci, která by odsoudila akty proti hlavě státu a která by apelovala, aby politické aktivity byly vedeny v rámci platných zákonů. Smutné je, že sám pan předseda Dubček, který by měl hájit zásady nedotknutelnosti federace, se vyslovil pro podporu Mečiara, jehož jednání federaci oslabuje.

MILAN ŠÚTOVEC

Předsednictvo FS, předsednictvo SN i mandátový a imunitní výbor SN by se měl zabývat osobou poslance Pánise. To je zodpovědný organizátor demonstrace, na které se incident udál. A já myslím, že se jím zabývat bude."

JAN SOKOL

Kolem této události je zbytečné dělat rozruch, protože tím vypadá závažnější, než ve skutečnosti byla.

DANA NĚMCOVÁ

Myslím, že by na to měla reagovat prokuratura. Pokud by se mohlo k něčemu vyjádřit předsednictvo, tak mě velice pálí bytost pana Pánise, se kterým jsem ve výboru. Jako poslanec FS zpravidla hlasuje proti všemu, velice zřídka se zúčastní jednání. Mám dojem, že jeho zájem rozbíjet federaci je zcela evidentní. Tak nevím, co takový člověk ve FS vlastně dělá.